3 svar
28 visningar
Anna000 73
Postad: 29 apr 00:46

Hur lufftryck fungerar i rör

I min lärobok står det detta:

När man försöker suga upp vatten med hjälp av ett rör så minskar man trycket i röret. Då kommer trycket på vattenytans undersida att vara större än trycket på ovansidan. Trycket i rörets övre del blir då: pröret = p0 − ρgh (p0 är lufttrycket).

Om man lyckas suga ur all luft ur röret så kommer vattnet stiga tills 0 = p0 − ρgh. Det innebär att den teoretiskt största höjden man kan suga upp vatten är h= p0/ρg = 101300/(1000*9,82) m = 10,3 m

Jag förstår inte riktigt vad de menar med att trycket på vattenytans undersida är större än trycket på ovansidan och vad de menar med "Trycket i rörets övre del". 

Förstår du den första meningen i stycket?

Sweben 1
Postad: 29 apr 08:55

Jag fattar inte riktigt var vattnets undersida finns. Men tänk dig ett sugrör. Först suger du ut luften, och sedan följer vattnet efter, eftersom trycket från luften inuti röret försvinner, men lufttrycket på vattnet i glaset inte ändras. Andra stycket betyder att om t ex vattenytan i en djup brunn sjunker under 10,3 meter, så klarar inte en sugpump på marken av att få upp något vatten.

Pieter Kuiper Online 7329
Postad: 29 apr 09:49
Sweben skrev:

Jag fattar inte riktigt var vattnets undersida finns.  

Det är inte det som är viktigt. Det som är viktig är vid vilken nivå trycket är lika med lufttrycket. Det är nivån utanför röret. Här situationen för kvicksilver, där lufttrycket kan pressa upp nivån 76 cm.

I det är fallet är det tomt = vakuum ovanför kvicksilverpelaren. Men i fall av vatten finns där ett tryck från vattenångan, typ 30 hPa vid rumstemperatur.

Svara Avbryt
Close