3 svar
107 visningar
Julia 098763 11
Postad: 26 nov 2023 22:38

Hur man kan mäta glyfosat i växter?

Vet någon hur man kan mäta glyfosat i växter? Mitt gymnasiearbete syftar till att genomföra ett långsiktigt experiment genom att odla andmat i en tank och tillsätta glyfosat varje vecka för att observera dess effekter på vattenväxterna. Jag hade först planerat att använda HPLC för testningen, men vår skola har inte tillgång till denna utrustning. Efter att ha kontaktat Vetenskapscentret, konstaterade jag att de heller inte hade det tillgängligt. Därför överväger jag att använda en annan metod för att mäta glyfosathalter i växterna. Till exempel testremsor eller eller glyfosat kan reagera med vissa reagens för att generera färgade produkter? Tacksam för all information! Jag verkligen behöver hjälp!

mag1 9043
Postad: 27 nov 2023 09:39

Det finns testremsor med antikroppar för detektion av glyfosat, av samma typ som de som användes för självtester av SARS-CoV2, eller ägglossning-/graviditetstester. Så det går att se om det finns (över en viss koncentration av) glyfosat, men det går inte att bestämma koncentrationen av glyfosat.

Vill du få kvantitativa data över koncentrationen av glyfosat, behöver du nog göra liknande HPLC-Uv/vis metoder. Spektrofotometriskt kan du mäta hur mycket av ämnen det finns som absorberar vid en våglängd, och en Uv/vis-spektrofotometer finns på fler ställen än en HPCL (som i princip sitter ihop med en spektrofotometer för att bestämma koncentrationen av ämnen som renas med HPLC). 

Kruxet är att det kommer finnas mer än glyfosatet som absorberar i dina prover, ifrån växterna/vattnet runt om kring växterna. Därför används HPLC för att separera ämnena, och på så vis kunna mäta absorbansen från endast glyfosatet.

Kanske kan du utveckla ett extraktionsschema för att rena upp ditt prov, och på så vis rena bort andra ämnen som också absorberar liknande glyosat (och då ger för högt och ett felaktigt värde), och därmed bättre kunna bestämma koncentrationen av glyfosat. Det kräver en del kemilabbande att skapa motsvarande metod, så är du endast intresserad av biologin är det kanske inte värt att spendera tid på detta.

Julia 098763 11
Postad: 28 nov 2023 14:50

Jag tror att det kan vara möjligt att extrahera växtprover, till exempel genom att placera dem i acetonitril. Detta skulle kunna frigöra glyfosat från växterna. Sedan kan jag använda filterpapper eller ett filter för att filtrera extraktet och avlägsna fasta partiklar för att få ett extrakt som innehåller glyfosat. Är denna metod genomförbar? Vilken växt skulle vara mest lämplig att använda för att underlätta utvinningen?

mag1 9043
Postad: 28 nov 2023 21:31

Vid en sådan extraktion får du med alla ämnen som kan lösas i acetonitril, och blir av med resten av större växtdelar. Men kruxet är att det i växtcellerna finns tusentals olika kemiska ämnen, varav många av dem löser sig i acetonitril.

Ett knep du kan använda är att koppla  ihopglyfosatmolekylen till en annan molekyl som absorberar Uv-ljus, och genom den andra molekylen kan du detektera glyfosatet med t.ex. en spektrofotometer. Motsvarande vad de gjort i följande publikation:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jchemed.7b00440

Den är dessvärre inte open access, men det kanske finns liknande open access artiklar.

Svara Avbryt
Close