1 svar
251 visningar
slouching_meat_sack är nöjd med hjälpen
slouching_meat_sack 19
Postad: 6 apr 2021 20:26 Redigerad: 6 apr 2021 20:29

"Hur många IP-adresser har en router vanligtvis? Vilka är de?"

Jag hoppas denna fråga passar in här, för jag kunde inte hitta något forum för just nätverk.

Jag har kursen Nätverksteknologier, och fick frågan

Hur många IP-adresser har vanligtvis en Router? Vilka är de?

Min första tanke var att det måste bero på routern, eftersom vissa routrar har många portar och vissa routrar bara har ett par. Min tanke bekräftades av ett inlägg på Quora av Ramez Dous som är nätverksingenjör. Någon hade ställt en liknande fråga:

How many IP addresses are assigned to a router?

..och Ramez svar talade om skillnaden mellan SOHO-routrar och enterprise-routrar. Det betyder att om frågan handlar om antalet adresser i routingtabellen så beror svaret på vilken typ av router det är fråga om och om routern i fråga är konfigurerad att köra statisk eller dynamisk routing.

 

Alla mina försök att söka efter denna information på webben resulterar i listor med standard gateway-adresser som används av olika router-märken.

Mitt studiematerial för den här kursen nämner inte så mycket om detta, annat än att lista en routingtabell med standardvärden, som ser ut så här:

Föregående och efterföljande information tycks dock antyda att detta är en routingtabell för en dator i exempel-nätverket, inte routingtabellen för en faktisk router.

På föregående sida står det:

En statisk routingtabell innehåller följande komponenter

  • Network adress: En IP-adress som visar destinations nätverket
  • Subnet masken: En subnet mask för nätverksadressen
  • Gateway adress: En IP-adress som anger vilken hostadress som ska länkas upp i routingtabellen
Dracaena 6535 – Moderator
Postad: 6 apr 2021 20:35

Man syftar förmodligen på de två olika interface en router brukar ha. dvs WAN/LAN vilket ger att de brukar ha 2 adresser. Angående Subnet, det är mycket riktigt att det inte är en adress. Ett subnet är ett sätt att dela upp nätverk i olika segment, den säger med andra ord hur många adresser som är länkade i ett och samma segment. Om det inte är tydligt vad jag menar så säg bara till så kan jag utveckla.

Svara Avbryt
Close