skolanärbäst 22
Postad: 19 sep 2023 21:17

Hur märker man av socialism, liberalism samt konservatism i dagens sverige.

Jag har försökt och gjort uppgiften men det känns inte som att jag har besvarat min lärares fråga. Frågan var ju hur man märker av konservatism, liberalism och socialism i Sverige. Men jag vet verkligen inte hur jag ska göra det. Jag behöver allt hjälp jag kan få. Så kan någon snäll hjälpa mig med att reda ut hur socialism, konservatism. och liberalism märks i dagen  Sverige.

-inom liberalismen: frihet, valfrihet, skattesänkningar, ekonomisk liberalism, politisk liberalism, socialliberalism, nyliberalism

jag tänker att man märker liberalism i Sverige av det stora friheten vi har. Vi har religion- och yttrandefrihet. Jag har inte så mycket att säga kring valfrihet. Valfrihet handlar väl om att om att man bestämma och ha sina egna önskemål i skolan, vården b.l.a. omsorgen. Jag skulle inte säga att vi har en tydlig valfrihet i alla fall inte här jag bor.

Liberalerna strävar ju efter en låg skatt men skatten som vi betalar idag inte låg. Anledningen  till att de vill sänka skatterna är för att människan ska mer ekonomisk frihet.

                               Liberala inriktningar

Ekonomisk liberalism betona det ekonomiska frihet och mindre statlig inblandning. 

Politisk liberalism värnar om demokrati , mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

Socialliberalism kombinerar individen frihet med en aktiv statlig roll för att främja jämlikhet och social rättvisa.

Ny liberalism betonar marknadsorienterade reformer.

-inom konservatismen: socialkonservatism, nationalkonservatism, lag och ordning, kärnfamiljen

Konservatism handlar om att vilja bevara saker som de är, att värna om traditioner och att vara försiktig med stora förändringar. I Sverige syns detta genom att vissa partier, som Kristdemokraterna och Moderaterna, betonar vikten av att behålla svenska traditioner och värderingar. De förespråkar stabilitet och ser traditionella värden som viktiga.

Socialkonservatism: Socialkonservatism handlar om att värna om traditionella samhällsstrukturer, som till exempel kärnfamiljen och traditionella familjevärderingar. Både Kristdemokraterna och Moderaterna står för socialkonservativa värderingar och betonar vikten av en stark och stabil familj som en viktig del av samhället.

Nationalkonservatism: Nationalkonservatism betonar att bevara och stärka nationella identiteter och kulturella särdrag. Det inkluderar att vara stolt över sitt land och dess historia. I Sverige finns inslag av nationalkonservatism i vissa politiska diskussioner, särskilt hos partier som betonar svensk kultur och nationella värden.

Lag och ordning: Betoning på lag och ordning innebär att ha strikta regler och ordning i samhället för att skapa trygghet. Både Kristdemokraterna och Moderaterna förespråkar en tuffare linje när det gäller brottsbekämpning och vill stärka polisens roll för att upprätthålla ordningen i samhället.

Kärnfamiljen De anser att den traditionella familjen med mamma, pappa och barn är viktig för samhället. Dessa partier arbetar för att stärka och bevara kärnfamiljen genom politiska åtgärder. Det kan inkludera ekonomiskt stöd och politiska beslut som främjar en trygg och stabil familjemiljö.

 

 

-inom socialismen: kommunism, socialdemokrati, höga skatter, välfärd, trygghetssystem, kritik mot klassamhället

 

Kommunism är en form av socialism som strävar efter en klasslös samhällsstruktur där produktionsmedlen ägs gemensamt och alla medborgare har lika tillgång till resurser och möjligheter. I Sverige har kommunistiska idéer historiskt haft inflytande genom partier som Vänsterpartiet, som uttrycker viss grad av socialistisk och kommunistisk ideologi. Vänsterpartiet förespråkar gemensam ägandestruktur och jämlikhet i ekonomiska frågor.

Socialdemokrati är en politisk ideologi som strävar efter att uppnå social rättvisa och jämlikhet genom demokratiska processer inom ramen för en marknadsekonomi. I Sverige är Socialdemokraterna det största partiet och har varit en dominerande kraft i svensk politik. Partiet betonar välfärd, arbetsmarknadspolitik och sociala reformer för att skapa ett samhälle med jämlika möjligheter för alla medborgare.

HÖGA SKATTER:

Socialismen i Sverige återspeglas genom en hög skattesats, särskilt för höginkomsttagare och företag. Skatteintäkterna används för att finansiera välfärdssystemet och andra offentliga tjänster som sjukvård, utbildning och social omsorg. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna stödjer denna skattepolitik för att säkerställa en jämlik fördelning av samhällsresurserna.
Välfärd:

Socialismen i Sverige manifesterar sig genom upprätthållandet och stärkandet av välfärdsstaten. Det svenska välfärdssystemet syftar till att säkerställa tillgång till högkvalitativ hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster för alla medborgare. Detta är en central del av både Vänsterpartiets och Socialdemokraternas politik.
Trygghetssystem:

Socialismen i Sverige inkluderar trygghetssystem som arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkringar, vilka syftar till att skydda medborgarna från ekonomiska svårigheter i tider av arbetslöshet eller sjukdom. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna stödjer och har varit med och utvecklat dessa trygghetssystem.
Kritik mot klassamhället:

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har en historisk kritik mot ett klassamhälle där ekonomisk och politisk makt är ojämnt fördelad. De strävar efter att minska klassklyftorna genom politiska åtgärder och reformer som främjar jämlikhet och social rättvisa.

Teraeagle 20278 – Moderator
Postad: 19 sep 2023 21:38 Redigerad: 19 sep 2023 21:41

Det du har skrivit är i huvudsak korrekt, men du borde lägga mer fokus på det som är själva frågan - hur märker man av de tre ideologierna i dagens Sverige?

Man skulle kunna säga att alla våra riksdagspartier har inslag av samtliga ideologier. Det är inte riktigt så lätt som att säga att Liberalerna är liberala och Vänsterpartiet socialister. Det finns socialistiska inslag i Liberalernas politik, liberala inslag i Vänsterpartiets politik likväl som det finns konservativa inslag inom Socialdemokraterna. Partipolitik handlar i ganska hög grad om att bedriva politik som man tror att väljarna gillar och som kan göra att man vinner val, snarare än om att hålla en strikt ideologisk linje.

Med det sagt, några aktuella ämnen där man märker av skillnaderna mellan partierna:

  • Frågan om huruvida man ska förenkla reglerna kring könsbyte. Här finns en spricka inom den styrande riksdagsmajoriteten mellan de två mer liberala partierna Liberalerna och Moderaterna, samt de mer konservativa partierna Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna: https://omni.se/lag-om-konsbyte-splittrar-regeringen-l-och-m-soker-stod-i-riksdagen/a/15poqK 
  • Alkoholpolitiken och frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. De mer liberala partierna driver på för att det ska vara tillåtet, medan samtliga partier med mer socialistisk inrikting och tro på statens monopol är emot.
  • Skattepolitiken. Regeringen och Sverigedemokraterna får kritik från de egna leden eftersom de inte sänkte skatten på arbete tillräckligt mycket i höstbudgeten.
  • Eurofrågan. De liberala partierna är de som är mest öppna för att införa valutan, där partiet Liberalerna är uttalat för att göra det. Liberala partier har ju generellt större fokus på omvärlden i form av frihandel, globalisering etc.
  • Migrationspolitiken. De mer konservativa partierna Sverigedemokraterna och Moderaterna driver på för att Sverige ska föra en mer restriktiv politik inom området.
skolanärbäst 22
Postad: 21 sep 2023 09:05

Jag förstår inte helt det du skrev. Hur kan vi genom könsbyte märka av liberalism och konservatism i Sverige. Menar du att kristendemokraterna som är konservativa är emot könsbyte pga av de vill bevara det gamla och inte införa ett nytt lag? Och kring alkoholpolitik  skillnad är väl att de liberala partierna är för gårdsförsäljning av alkohol för att måna byar ska ha tillgång till alkohol och de socialistiska partierna inte vill att det ska vara konkurrens och vill bevara systembolagets monopol. Egentligen förstod jag inte de andra heller. Skulle du snabbt kunna förklara vad du menar. Tack för hjälpen 

Teraeagle 20278 – Moderator
Postad: 21 sep 2023 09:15 Redigerad: 21 sep 2023 09:18

Konservativa partier vill i högre grad bevara traditionella könsroller i samhället. Liberala partier tycker i högre grad att det ska vara upp till individen att bestämma sitt kön. Det är en konflikt mellan individens rätt att bestämma över sitt eget liv (liberalism) och samhällets förväntningar på individen (konservatism).

Angående alkoholpolitiken så handlar gårdsförsäljning inte så mycket om att byar ska ha tillgång till alkohol. Det handlar mer om att liberala partier vill utveckla landsbygden genom ökat företagande. Om du har ett mikrobryggeri eller ett äppelmusteri ska du kunna erbjuda gäster att köpa med sig dina produkter (öl, äppelcider etc.) hem. Liberala partier förespråkar marknadsekonomi utan statlig inblandning och ser det som viktigare att både butiksägaren och kunden själva ska få bestämma vad de vill sälja och köpa. Socialistiska partier ser det som en potentiell risk för folkhälsan vilket drabbar samhället negativt. Det är återigen en konflikt mellan individ och kollektiv och vad man prioriterar mellan dessa.

Svara Avbryt
Close