2 svar
109 visningar
Valliu 52
Postad: 28 jul 2022 08:43 Redigerad: 28 jul 2022 08:46

Hur ofta gör ni en beräkning som ni måste dubbelkolla så att resultatet är rimligt? Hur hantera prestationsångest?

Repeterar matte 1 och stötte på en fråga i kapitlet Procent och blir lite frustrerad när jag inte direkt vet hur jag ska lösa en uppgift med rätt memorerad formel. Och vet jag vilka variabler jag ska använda mig av men inte vet direkt vart de ska hamna leder det till samma känsla.

T ex:

Här fick jag för mig att man kan använda formeln

vilket jag också kan, men min förändringsfaktor ville jag skulle bli 100%−18% = 82% = 0,82 och att prisets minskning 45 (−30 − 40 + 20 − 5 + 10 = −45) är 82% av det gamla värdet, vilket ju så klart blev fel. Kom fram till rätt svar genom att prova att placera 0,18 som förändringsfaktor i formeln ovan. Då blev det rimligt, och rimligt blir det ju när man skriver frågan som 0,18x = 45, då 18% av det gamla värdet är 45. Men i stunden hände det inte, och jag tycker att det händer ofta att ett litet fel gör att allt blir fel, hence the frustration.

Så i ett huvud nedklottrat av prestationsångest betyder detta att jag är trög och inte borde syssla med detta som yrke i framtiden om jag fortsätter göra sådana misstag på uppgifter som jag borde klara utan problem. Hur vanligt är det för er som antingen jobbar inom ett matematiskt yrke (eller har lätt för matte) att det blir så här? Att ni inte vet direkt och måste dubbelkolla resultatets rimlighet. Och hur tänker ni kring det när det blir fel? Ska söka ingenjör nästa år och vill komma över bekymmer och lära mig att motgångar kommer höra till, men inte på en nivå som matte 1 när jag redan gjort matte 4.

Tacksam för all input

Yngve Online 37816 – Livehjälpare
Postad: 28 jul 2022 09:00 Redigerad: 28 jul 2022 09:13
Valliu skrev:

ändringen/gamla värdet ger inte förändringsfaktorn utan istället den procentuella förändringen (dividerat med 100).

Det du kanske är ute efter är nya värdet/gamla värdet = förändringsfaktorn.

Hur vanligt är det för er som antingen jobbar inom ett matematiskt yrke (eller har lätt för matte) att det blir så här? Att ni inte vet direkt och måste dubbelkolla resultatets rimlighet. Och hur tänker ni kring det när det blir fel? 

Jag jobbar inte inom ett matematiskt yrke men jag lägger mycket tid på matematik här på PA.

Jag försöker alltid dubbelkolla/rimlighetskontrollera mina uträkningar.

Och hur tänker ni kring det när det blir fel? 

Alla gör fel ibland. Det är just därför det är sså viktigt att dubbelkolla/rimlighetskontrollera. Och gärna be någon annan titta på uträkningarna om det finns sådana möjligheter.

Blåvalen 355
Postad: 28 jul 2022 11:33 Redigerad: 28 jul 2022 11:50

Du kan väl känna dig trygg med att du bara hade förvrängt formeln i minnet, och att du inte saknar någon grundläggade kunskap i procentberäkningar. Du visste ju t.ex hur du skulle angripa problemet och var inte helt handfallen inför det vilket ju kan bespara dig från alla orostankar! Alla glömmer som Yngve skriver. Glömska är ingen aktiv process. Jag känner mycket igen i dina ambivalenta käsnlor då jag sällan fick de resultat jag önskde på matteprov pga. de där småfelen, men idag snart andra året inpå civilingenjörstudierna i Kemiteknik brottas jag fortfarande med detta och jag lär mig något nytt hela tiden. Att grubbla, göra felsteg och reflekterna är en stor förmån för hjärnan och man får hela tiden nya chanser att vässa sina färdigheten. Så misströsta inte om du (den här gången) inte får det resultat du önskar dig. Då kommer du iallafall aldrig glömma formeln för förändringsfaktorn=)

Svara Avbryt
Close