2 svar
171 visningar
alose1 är nöjd med hjälpen
alose1 30
Postad: 23 okt 2021 11:12 Redigerad: 23 okt 2021 11:14

Hur påverkar pKa värdet aminosyrans form vid ett visst pH?

Hej, 

Jag har svårt att se sambandet för pKa-värdet hos aminogruppen, karboxylgruppen och sidogruppen i en aminosyra med hur formen kommer se ut för ett visst pH-värde. 

Är medveten om att zwitterjonen dominerar vid Ip och att ett lägre pH-värde ger positiv aminosyra och högre pH-värde ger negativ aminosyra osv.. När man blandar in pKa blir jag förvirrad, t.ex som uppgiften nedan. 

UPPGIFT: För asparginsyra har alfa-aminogruppen pKa= 9,33, alfa-karboxylgruppen har pKa=1,99 och sidokedjans beta-karboxylgrupp har pKa= 3,90. Ip för aminosyran är 3. Skriv asparaginsyrans form som dominerar vid:

a) pH=2,8            b) pH= 8         c) pH=11

FACIT:

a) alfa-aminogruppen blir positiv, sidokedja negativ.

b) Zwitterjon dominerar: alfa-aminogruppen blir positiv, alfa-karboxylgruppen blir negativ, sidokedja negativ

c) alfa-karboxylgruppen blir negativ, sidokedja negativ

För mig är det rimligt att vid pH=2,8 som är ungefär lika med Ip så bör zwitterjonen dominera? Och vid pH 8 och 11 som blir basiskt så bör aminosyran avge protoner, karboxylsyra och sidogrupp borde va negativ...

Svara Avbryt
Close