Cool123 115
Postad: 19 mar 12:13

Hur påverkar valutans värde export och import?

Hej! Jag har länge funderat över hur valutans värde påverkar exporten och importen. Jag har alltid förstått det som att när det är inflation så höjs priserna och valutan förlorar därför sitt värde. Det gynnar exportföretagen eftersom att om den svenska kronans värde är lågt kommer andra länder vilja köpa varor av oss eftersom de får mer för sina pengar om de har andra valutor. Att kronans värde är lågt kommer dock inte gynna importen eftersom vi det krävs mer svenska kronor för att få samma produkt som tidigare eftersom värdet är lågt. 

I min bok står det dock att en hög inflation leder till att landets varor blir dyrare. Och att det leder till en minskad efterfrågan på landets produkter och därför mindre export. Jag förstår att efterfrågan inom landet blir lägre när priserna är höga, men jag trodde det gynnade exporten och efterfrågan från utlandet eftersom valutan minskar i värde. 

Känner mig ganska förvirrad så tacksam för hjälp!

cforsberg 142
Postad: 1 apr 21:31 Redigerad: 1 apr 21:32

Bra fråga, osäker.

Jag tänker samma som dig. Men man ska ha med sig att det finns en massa cirkulära samband inom nationalekonomi och att en sak rör på sig ex. inflation kan påverka x positivt, y negativt. Då beror det vilken av x och y som trumfar och styr utfallet inom ett visst område.

Svara Avbryt
Close