8 svar
42 visningar
TomB 5
Postad: 3 dagar sedan Redigerad: 3 dagar sedan

Hur räknar jag ut X och Y i denna bild?

Jag kan allvarligt inte räkna ut och håller på bli tokig XD

Kan nån lösa detta problem och sen ge mig informationen HUR man räknar ut detta problem så jag vet framöver.

Jag har frågat en hel del och man får som samma svar "Denna kalkyl har jag inte använt sen gymnasiet"

Det behövs inga gymnasiekunskaper för det här - för visst läser man Pythagoras sats på högstadiet?

Rita en linje rakt upp från den vänstra av vinklarna som är märkt 135 grader och en vågrät linje strax ovanför, så att det bildas en rätvinklig triangel med hypotenusan x. Eftersom vad-det-nu-är är symmetrisk, finns det tillräckligt med info för att beräkna längden av de båda kateterna (och då får du samtidigt fram värdet på sträckan y). Använd sedan Pythagoras sats. Om det här inte räcker - visa hur långt du ahr kommit och fråga igen.

TomB 5
Postad: 3 dagar sedan

Eftersom jag kan i alla fall lösa ut va en av kateterna är (100 mm) och har gradvinkel i triangeln (45 grader) så måste jag väll använda mig utav Trigonometri för att lösa va den andra katetern är eller tänker jag fel då?

TomB 5
Postad: 3 dagar sedan Redigerad: 3 dagar sedan
Kan detta stämma, 100 / cos 45 = 190.36 för att få ut hypotenusan? Eftersom jag bara vet av en katet och vinkel i triangeln

Det behövs ingen trigonometri för att lösa den här uppgiften. Eftersom du får två  45-90-45-trianglar är det lätt att beräkna hur lång var och en av de korta sidorna i den rätvinkliga triangeln är - en sådan sida plus 150 mm skall bli 250 mm.

TomB 5
Postad: 3 dagar sedan

Rätta mig gärna om detta blev helt galet. Vill helst slippa kapa fel XD

Smaragdalena 14323 – Moderator
Postad: 3 dagar sedan Redigerad: 3 dagar sedan

Nej, de sneda sidorna skulle (rent matematiskt) bli lite mer än141 mm långa, men i det här fallet räcker inte matematiken (bara) till. Eftersom det handlar om lister (gissar jag) blir allting krångligare, eftersom de ha ren bredd. Om du försöker kapa listerna till en 135-graders vinkel genom att såga av den ena i 90 grader och den andra i 45 grader kommer bitarna inte att passa ihop - den sneda ytan kommer att bli längre än den raka. Om det handlar om snickeriarbeten skulle jag rekommendera att du ritar väldigt noggrannt i skala 1:1 och mäter på den ritningen. Beroende på vad du har för form på listerna blir det troligen inte snyggt i de yttersta hörnen heller - där skulle jag välja att kapa av båda listerna i 45 graders vinkel, för då kommer de att passa ihop snyggt.

TomB 5
Postad: 3 dagar sedan

Jag ska ta och försöka skaffa ett 3dprogram och göra ritning där ihop med att få så rätt som möjligt. Tack för hjälpen och jag ska dona vidare med detta projekt. Det var ett bra tag sen man höll på med denna typ av matte XD Bara som avslutning kan du skriva ned formeln och svaret så jag vet vad jag gör för fel

 

Tack igen

Hypotenusan h i en triangel med sidan 100 mm blir 141,4 mm lång eftersom h={1002+1002=100·sqrt2h=\sqrt{100^2+100^2=100 \cdot sqrt2.

Svara Avbryt
Close