1 svar
36 visningar
Casy123 är nöjd med hjälpen
Casy123 17
Postad: 3 dec 2020 14:03 Redigerad: 3 dec 2020 16:44

Hur ska vi arbeta för att skapa en jämställdhet i samhället?

Hur ska vi göra för att det ska bli jämställt i Sverige?

Jag förstår ju att jag först måste komma på vad det är som inte är jämställt:

1. Kvinnor får lägre lön och sämre utbildning pga deras mammaledighet exempelvis, detta är inte något som männen drabbas av. Men hur ska vi då göra för att alla ska få lika lön? Ska kvinnorna gå till chefen på jobbet och kräva lönehöjning, att få lika bra som mannen får? Eller hur ska kvinnor få lika mycket lön? Kommer inte på något bra riktigt.

2. Kvinnor utsätts för mer sexuella övergrepp än män, kvinnor blir typ objektifierade, alltså vi ses som ett objekt som man skulle kunna göra vad som helst med. Här har jag dock ett ganska bra exempel för att kunna ändra på det, att man inför hårdare straff åt någon som begår ett sådant brott. Alltså typ längre fängelsetid, för då inser fler att det inte är okej att göra så. För nu så är straffen i Sverige inte så höga om man voltar någon t.ex och det kanske är en anledning till att det fortsätter så. Har någon nått bättre förslag?

3. Det är oftast män som bestämmer mest i samhället och är chefer eller ledare allmänt, detta även fast att kvinnor i genomsnitt har högre utbildning än killarna. Detta är därför orättvist. Hur ska man kunna göra för att ändra på detta, så att kvinnor också blir ledare? Denna är svår och komma på tycker jag också.

Denna texten var rörig, men det är dessa 3 faktorer jag behöver hjälp med för att komma på vad ska man arbeta med för dem, för att kunna skapa jämställdhet.  

Alex111 293
Postad: 3 dec 2020 19:29 Redigerad: 3 dec 2020 19:31

Har lite opinion på det. 

1. Det gäller för företagen och staten att agera (betala jämställda löner). T.ex Island var det första landet på att införa en lag som tvingade företag med ett visst antal med fler anställda att betala ut jämställda löner. 

2. Det gäller att även göra levnadsvillkoren i fängelserna lite enklare (ta bort eventuell lyx så som moderna TV-apparater och hög matbudget), och låta omgivningen se detta för att de ska lära sig mer om hur mkt skit man får för sexualutbrott. Det gäller också att utvisa eventuella utländska våldtäktsmän oavsett hur länderna är, för att vi har ingen anledning av att behålla dynga. Detta visar allvaret av sexualbrott, plus land har sina problem att ta itu med. Mer övervakning och fler resurser åt poliserna vore en annan lösning. 

3. Det är upp till arbetsgivarna och statliga aktörer att se till att bortse kön när de ska anställa människor, och se till att ge just kvinnorna fler möjligheter att promota sig . Det finns inte några specifika lösningar, det gäller bara för mänskligheten att inse allvaret. Man kan försöka bojkotta företag som gör allvarliga kränkningar mot dessa principer. 

 

Andra lösningar för att stärka jämställdheten vore att slopa bidrag till extremistiska organisationer (vissa får tyvärr bidrag), t.ex religiöst fundamentalistiska organisationer, som står emot principerna om jämställdhet. Jämställdhet kan ju såklart uppnås genom arbete mot våldtäkter och förbättrande av villkoren för brottsoffrena, som t.ex råkar ut för våldtäkt (blir våldtagna) eller övrig misshandel. Då skulle samhället vara en plats där alla kan röra sig tryggt oavsett kön osv. 

Svara Avbryt
Close