2 svar
46 visningar
felci20 17
Postad: 20 mar 16:41

Hur sker anpassning till miljön hos en art?

Skulle behöva hjälp med hur en art anpassar sig till miljön i evolutionen. Är det så att etta sker genom det naturliga urvalet? Att det finns en genetisk variation där vissa har bättre anpassade gener och då har större chans att överleva och föda fler ungar med den gynnsamma genen, och sedan att det efter en tid kommer vara så att den genen kommer vara den vanligaste genen inom den arten och att den ten då har anpassat sig till miljön?

Skulle någon snälla kunna förklara detta för mig så att jag förstår det bättre!

 

// tack på förhand

felci20 17
Postad: 20 mar 16:44

För att klargöra menar jag att efter många generation så kommer denna genen att vara mer vanlig och efter ytterligare flera generationer så kommer nästan hela populationen att bära på denna genen och då har populationen / arten anpassat sig efter miljön. 

mag1 Online 2235
Postad: 20 mar 17:30

En art kan anpassa sig till en ny miljö på fler sätt. För att genetiska förändringar skall få ett genomslag i en grupp individer krävs som du skriver att de individer med genvariationen och deras avkomma får fler avkomma, eller en som anses mer attraktiv om det är en art som parar sig. En anpassning kan vara ett nytt beteende, eller en ny färdighet (t.ex. knäcka nötter och få mer mat) som kan läras ut till artfränder och avkomma.

 

Om det endast är en genvariation som underlättar anpassningen till den nya miljön (eller samma plats med en ändrande miljö), och genen samtidigt ökar individens fitness kommer individen få mer avkomma, och övertid kommer denna genvariation bli vanligare, t.o.m. dominerande eller ersätta den ursprungliga genen. 

Svara Avbryt
Close