9 svar
131 visningar
tjenatjena är nöjd med hjälpen!
tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019

hur skriver jag ett debattinlägg? åk9

hej

jag  måste skriva  ett debattainlägg och ligger efter för jag inte vet hur jag ska börja,vad jag ska skriva?

vi måste skriva om sömn/sovmorgon hos tonåringar, minst 400 ord

 snälla hjälp

Du har redan en tråd om detta ämne. Vad har hänt sedan dess? :)

tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019

tydligen så blandade jag ihop debattinlägg och debattartikel jag hade planerat hur jag skulle skriva senare dagen efter i klassrummet  när jag berättade för en kompis så sa han att det inte var samma sak... ):

Jaha, ja de är inte riktigt samma sak. De liknar varandra, men debattinlägg brukar skrivas som ett lite kortare svar på en debattartikel, där tyngden ligger vid att bemöta de argument som förs fram i ursprungsartikeln, och presentera en egen tes därtill. Har du fått någon debattartikel eller liknande som du ska bemöta?

tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019

Aa vi fick några artiklar från min lärare, men så ska jag fortfarande använda mig av etos logos patos?

och ska jag hitta på egna argument eller ta från artikeln?

ska jag tex ta ett stycke från artikel och skriva enligt (tex) hans teke så borde tonåringar få mer sovmorgon för att ...

Ja, det kan du göra! Däremot kanske du inte får plats med alla tre, utan kanske får nöja dig med en eller två. Kika på artiklarnas teser. Finns det någon artikel du tycker är inkorrekt eller vill argumentera emot? Vilka argument använder denna artikel?

tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019

hittills har jag bara skrivit en inledning och ingen början om du förstår vad jag menar, kan du hjälpa mig vad jag kan skriva som början och vad jag  borde lägga till eller ta bort.

 

I puberteten så förskjuts  dygnsrytmen vilket gör att tonåringar blir piggare  senare på kvällen, många tonåringar är klarvakna vid midnatt vilket orsakar att de har svårt att gå upp på morgonen och koncentrera sig på lektionen. Enligt Hans Medje orsakar sömnbrist för barn och tonåringar försämrad inlärningsförmåga, brist på sömn kan också leda till andra negativa hälsoeffekter som tex ökad risk för övervikt och ökadrisk för hjärt och kärlsjukdomar och mycket mer.

Det är ett bra argument! Du bör berätta lite mer om vem Hans Medje är, är Medje en sömnforskare, läkare eller någon slumpmässigt utvald snubbe från mataffären? Utveckla även kring varför sovmorgon skulle vara bra. Du har nämnt att det blir svårare för tonåringar att fokusera om de måste börja tidigt, men vad är din lösning? Varför skulle den vara bra?  I början av ditt inlägg bör du referera till artikeln i fråga, så att läsaren vet vems artikel det är du besvarar. Du kan även få plats med ett till argument. Eftersom du nu nämnt ett faktabaserat argument (logos) skulle du kunna ta med något mer känsloorienterat argument. Ett exempel kan vara att tonåringar redan är griniga nog som de är, situationen behöver inte förvärras av sömnbrist. :)

tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019 Redigerad: 6 okt 2019

min lärare sa även att desto mer artiklar jag använder mig av desto högre betyg  får man, tex 1 artikel=E tre stycken blir ett C och för ett A mer än 3. men ska jag bara ta artiklar och skriva typ " enligt hans teke överläkare för barn och ungdomar så orsakar sömn brist..." 

flera gånger, eller ska jag ha egna argument? får jag skriva mina egna åsikter?

tjenatjena 38
Postad: 6 okt 2019

detta har jag skrivit hittills, skriv gärna vad du tycker och vad jag borde ändra.

vilken nivå håller det? jag går i 9an. hur kan jag förbättre om jag söker de högre betygen.

Sömnbrist hos tonåringar har vart ett problem sen lång tid tillbaka det är nog för att i puberteten så förskjuts dygnsrytmen vilket gör att tonåringar blir piggare senare på kvällen, många tonåringar är klarvakna vid midnatt vilket orsakar att de har svårt att gå upp på morgonen och koncentrera sig på lektionen. Enligt Hans Medjé överläkare för både barn och ungdomspsykiatriska så orsakas sömnbrist för barn och tonåringar försämrad inlärningsförmåga, brist på sömn kan också leda till andra negativa hälsoeffekter som tex ökad risk för övervikt och ökad risk för hjärt-och-kärlsjukdomar och mycket mer.

Enligt utbildningsforskaren Hans Teke så behöver tonåringar extra mycket sömn för att kroppen ska fungera som den ska men studier visar att ungdomar för lite, vilket orsakar ökad risk för psykisk ohälsa och kan också påverka skolresultaten negativt.

Tänk om varje skola skulle börja klockan 9 varje dag, fördelar med det är att fler elever kommer i tid, och eleverna kommer piggare och gladare.

Forskning visar att både elevernas skolresultat och hälsa skulle kunna bli bättre med sovmorgon.

Det finns ju också såklart nackdelar, tillexempel att man behöver sluta senare. 

Tonåringar har oftast en annan dygnsrytm. Det händer väldigt mycket i kroppen då, många  studier visar på att tonåringar överlag mår bäst av at sova längre på morgonen säger John Axelsson, sömnforskare vid Stockholm universitet.

Svara Avbryt
Close