2 svar
961 visningar
oliviaaa är nöjd med hjälpen
oliviaaa 29
Postad: 10 maj 2022 15:35

Hur skriver man ett hyllningstal?

Hej! Jag ska göra ett hyllningstal om min pappa som också är min fotbollstränare. Jag vet liksom inte vad jag ska hylla honom för och vad jag ska berätta om. Har ni tips?

cforsberg 183
Postad: 14 maj 2022 13:09 Redigerad: 14 maj 2022 14:14

Du känner ju din pappa bäst så det kan vi omöjligt veta vad du tycker är speciellt utmärkande/bäst med honom. Dessutom passar det att ge denna typen av tal en 'personlig touch' - dvs. att det är ett tal som bara du kan skriva om honom.

En tydlig utgångspunkt du slagit fast är ju att du vill hålla ett hyllningstal - genus demonstrativum ('det ceremoniella talet'). För det speciella fallet/ämnet finns det topiker som lämpar sig särskilt väl (jag har fetstilat topik-temana du kan använda i mitt inlägg nedan):

 • ex. kardinaldygderna - mod, rättrådighet, måttlighet, klokhet
 • men även karaktärsegenskaper som värdesätts idag: jämlikhet, jämställdhet, fördomsfrihet, solidaritet och miljömedvetenhet

..generellt tar de fasta på att hylla och smäda. Man kan även förstärka dessa genom att visa att någon har lyckats med något svårt, i högre grad eller oftare (se nedan ' andra allmänna topiker').

Generellt för denna genre gäller att syftet är att lyfta fram egenskaper genom att prisa, visa beundran. Ja, i slutändan att lyfta fram det hedervärda med honom - det är ofta topiker som används/kopplas till ethos.

I din text ser man ju två naturliga ingångar, dels vad som gör honom till en unik/bra pappa SAMT vad som gör honom till en bra fotbollstränare - här bidrar han exempelvis till samhället/föreningen, flera ungdomar och inte bara skapar värde i ditt liv.

OBS! Att vad som är berömvärt kan variera beroende av publik. Pratar/skriver du bara till dina klasskompisar är det enklare att övertyga genom att lyfta fram sådant de kan relatera till. Desto vidare publik du har, exempelvis läraren och din pappa - då behöver man bredda möjligheten till 'anslutning' dvs. så det blir mer universiella sanningar som alla kan hålla med om är bra/berömvärda (en bredd av argument och ev. på en högre nivå).

Topiker som berör personer som du kan använda är

 1. Härkomst
 2. Nationalitet/Etnicitet
 3. Medborgarskap
 4. Kön
 5. Ålder
 6. Uppfostran, utbildning och träning
 7. Fysik och utseende
 8. Ekonomiska förhållanden
 9. Anseende
 10. Karaktärsegenskaper
 11. Yrke
 12. Anspråk
 13. Tidigare handlingar och uttalanden
 14. Känslor
 15. Intentioner
 16. Attityder
 17. Namn
 18. Familjeförhållanden
 19. Fritid

Vill du berätta om en särskild händelse eller liknande kan du titta på handlingstopikerna

 1. Vad
 2. Hur
 3. När
 4. Vem
 5. Var
 6. Varför
 7. Med hjälp av

Du kanske vill kontrastera han eller en handling med något vanligt - det är ett effektivt sätt att framhäva något och få folk att hålla med mha andra allmänna topiker

 1. Jämförelse
 2. Likhet
 3. Skillnad
 4. Motsats
 5. Gradskillnad
 6. Orsak/konsekvens
 7. Möjligt/omöjligt

 

-> När du har stoffet behöver du sätta strukturen, och skapa en dispostion, en av följande känns rimlig:

 • Temadispostion?
 • Tidsdispostion?

 

-> Ytterst behöver du sedan generellt konstatera att talet i stort uppnår dessa 3 delar (som är lite basen för övertygande tal allmänt):

 • Början - fånga publikens uppmärksamhet och motivera dem att lyssna
 • Mitten - framför ståndpunkt(er), tes, argument och stödargument
 • Slutet - lämna ämnet så publiken följer din uppmaning och känner för ämnet

 

Lycka till!

oliviaaa 29
Postad: 14 maj 2022 15:02

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close