Casy123 är nöjd med hjälpen
Casy123 17
Postad: 15 nov 2020 22:47

Hur skulle Sverige sett ut ifall minderåriga fick rösta?

Hur skulle Sverige sett ut ifall minderåriga fick vara med och rösta?

Jag är väldigt osäker på denna frågan, men en sak är ju att äldre har lite mer fakta än yngre om hur riksdagen är uppbyggd och vad varje parti står för osv. Det kan ju leda till att de yngre enbart röstar på ett parti utan att ha en anledning till det och ifall många yngre gör så, så kan ju det i sin tur leda till att de som sitter i regeringen inte är de personer som egentligen borde sitta där, då pga att folk bara röstat på vilket parti som helst utan att ha någon fakta om det. Sitter ett parti i regeringen som vi egentligen inte vill ha där så blir ju vissa medborgare missnöjda med dess beslut osv, för att de helst skulle sett ett annat parti där. 

Stämmer det jag skriver? I vilket fall som så skulle jag uppskatta lite mer hjälp och lite fler konsekvenser av det!

Teraeagle 14370 – Moderator
Postad: 15 nov 2020 22:59

Jag tycker definitivt att du är på rätt spår!

I samband med riksdagsval så genomförs även skolval där man undersöker hur minderåriga skulle ha röstat ifall de fick rösta i det riktiga valet. Här ser du resultatet från skolvalet 2018:

https://www3.mucf.se/skolval2018/ValresultatRiksdagG97PT2.do 

Det kan du jämföra med resultatet från riksdagsvalet 2018:

https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html 

De största skillnaderna är att Centerpartiet och Miljöpartiet skulle ha fått fler röster medan Socialdemokraterna skulle ha fått färre röster. Vad skulle det innebära?

Svara Avbryt
Close