1 svar
30 visningar
puthy08 är nöjd med hjälpen
puthy08 2
Postad: 27 maj 23:22

Hur skulle världen varit utan knark/tobak/alkohol?

Jag har alltid tänkt att vissa individer försöker ta en paus eller lugna ner sin vardag, pga stress, man jobbar mycket, lever i att försöka få pengar. Men nu är min fråga hur världen skulle ha förändrats om knark/tobak/alkohol inte skulle ha funnits och Ja jag är medveten om att vissa gör yoga, går ut o springer o gör andra val, men vissa tar ju valet att t.ex. ta droger och nu är alltså min fråga hur jag ska resonera det??

 

vill gärna ha svar/har prov nästa vecka!!!

Välkommen till Pluggakuten! Frågan är aningen svårtolkad; med en värld utan narkotika, menas då en värld utan missbruk, eller en värld där själva ämnet inte finns/inte har någon effekt? Om det är det senare, tänk på att många droger kan användas i medicinskt syfte, exempelvis lustgas, morfin och fentanyl för smärtlindring, eller loperamid för behandling mot diarré, men som också lätt kan missbrukas. Om dessa mediciner inte fanns, skulle många personer lida av svåra smärtor, och vissa medicinska ingrepp, framförallt kirurgi, skulle inte vara genomförbara överhuvudtaget. Samtidigt skulle en sådan värld kanske innehålla färre personer som lider av missbruk, och de som lider av missbruk skulle kanske vara beroende av något mindre skadligt ämne.

När det gäller beroende är frågan dock mer komplicerad, eftersom det går att bli beroende av i princip allt som triggar hjärnans belöningssystem. Självklart är heroin mer beroendeframkallande än kaffe (och långt mycket mer skadligt!), men beroendeproblematik försvinner inte nödvändigtvis, bara för att de klassiska/värsta beroendeframkallande ämnena försvinner. Personer med svåra beroenden kan ofta inte heller välja att inte ta droger – drogberoenden kan vara ofattbart starka, och plötslig avsaknad av en drog som kroppen är beroende av kan orsaka svårt psykiskt och fysiskt lidande. Lösningen är självklart inte fortsatt missbruk tills individen avlider, men tanken att personer med svår beroendeproblematik skulle kunna välja att inte ta droger är felaktig. 

Om en substans, exempelvis alkohol eller cannabis, används för att orka med vardagen eller ta en paus, utan att individen har en beroendeproblematik, kanske det är omgivningen/livssituationen som är problemet, men det är ju inte alltid helt lätt att ändra på livssituationen heller. Idealet vore såklart att dessa individer kan ändra sin livssituation, eller lära sig hantera den bättre, men risken finns också att individens psykiska hälsa skulle försämras om den substans de idag använder för att orka med skulle försvinna. Samtidigt skulle säkert vissa individer vända sig till mer hälsosamma metoder för att hantera stress eller ångest, såsom träning, yoga, terapi, meditation, etc.

Kort sagt: Allt när det gäller beroende och missbruk är komplicerat och svårt. :/

Svara Avbryt
Close