4 svar
84 visningar
Plopp99 är nöjd med hjälpen
Plopp99 265
Postad: 2 feb 2018 11:02

Hur stor blir energin?

Jag förstår verkligen inte hur jag ska tänka kring likartade uppgifter! Hur kan jag få fram svaret C)? Som ni ser så började jag med att bolla lite med enheterna, vissa formler, och försöka få fram något därigenom men kommer ingen vart. 

FreddeB 2
Postad: 2 feb 2018 12:00

Ja, det är bara att fortsätta som du gjorde i tidigare uppgifter

Man måste veta någonting om den energi som kan finnas lagrad i ett system med två laddningar, q1 och q2.

Om energin i systemet endast beror på dessa tre parametrar, vilken sorts energi är det som kan tänkas mätas i experimentet?

Plopp99 265
Postad: 2 feb 2018 13:17

"FreddeBög", jag har inte gjort några liknande uppgifter förut. Sedan funderar jag över ditt namn, för mig framstår det inte som ett lämpligt användarnamn.

hmm.. arbete? W=DeltaE=F*s, F blir fyra gånger då stor och därför också energi? (Coloumbs lag för F) Förmodlingen inte men men.. 

pi-streck=en-halv 497 – Fd. Medlem
Postad: 2 feb 2018 15:55 Redigerad: 2 feb 2018 15:56

Om vi antar att vi inte tillför någon energi till systemet, så gäller att ΔE=0 \Delta E = 0 , där E E betecknar energin för systemet som vi mäter på.

Däremot kan ju energin i systemet omvandlas från en form till en annan, och vi vet ju inte så mycket om experimentet och vilken mätning som görs.

Man kan ju anta att energin i systemet utgörs av potentiell energi, till följd av den Coulombkraft, F F , som verkar mellan de två laddningarna, som du nämner.

Då är den potentiella energin U=k·q1·q2s U = k \cdot \frac{q_1 \cdot q_2}{s} , där k k är en konstant, och s är avståndet mellan laddningarna.

Det kan ju tänkas att denna energi omvandlas till rörelseenergi, genom att ena laddningen accelererar mot den andra (som är stilla), och att det är rörelseenergin hos laddningen som mäts.

Då fås rörelseenergin av ΔEk=W=F·s=k·q1·q2s2·s \Delta E_k = W = F \cdot s = k \cdot \frac{q_1 \cdot q_2}{s^2} \cdot s = U.

Svara Avbryt
Close