2 svar
30 visningar
Chazzy är nöjd med hjälpen!
Chazzy 22
Postad: 20 nov 2020

Hur stort är det totala trycket i en ny tennisboll?

Tennisbollar har ett övertryck på 97 kPa när de är i sin lufttäta förpackning. När man spelar med bollen kommer trycket gradvis att sjunka ner till normalt lufttryck eftersom bollen inte är helt lufttät. Då minskar studsen i bollen. Genom att åter placera bollen i en behållare med övertryck kan man återställa övertrycket i bollen så att den blir som ny. a) Vad händer när du öppnar en ny bollförpackning? b) Hur stort är det totala trycket i en ny tennisboll? c) Joakim kommer på idén att värma en gammal boll i mikron för att återfå rätt tryck i bollen. Uppskatta ungefär vilken temperatur som bollen måste komma upp i? Är det en fungerande strategi?

 

Jag vet att svaret på A) är att luft pyser ut men jag har kört fat på B).Eftersom trycket på ovansidan är 97 kPa försökte jag använda F = Funder + Fovan = pg(h1 + h) + 97. 

Jag fattar inte riktigt krumeluriskan du använder ( pg(h1 + h) + 97 ), men jag tror att du är på rätt väg. I begreppet "övertryck" ingår liksom att det är ett tryck över det tryck som finns i atmosfären utanför bollen. Om din "krumelur" pg(h1+h) betyder normalt lufttryck så blir det nog rätt. Hur mycket är normalt lufttryck?

AlvinB 3847
Postad: 20 nov 2020 Redigerad: 20 nov 2020

Det är enklare än du tror. Du vet att tennisbollen har ett övertryck på 97 kPa97\ \text{kPa} gentemot det normala lufttrycket. Det betyder att tennisbollens tryck pp är 97 kPa97\ \text{kPa} större än lufttrycket p0p_0. Du får alltså p=p0+97 kPap=p_0+97\ \text{kPa} (och lufttrycket p0p_0 vet du ju!).

Svara Avbryt
Close