3 svar
107 visningar
Matteetuff 17
Postad: 9 feb 2019 Redigerad: 9 feb 2019

Hur tar ni er an på en sån här fråga (betingad sannolikhet)

Hej, 

När jag igenom kapitlet för mängdlära i matteboken gick det helt susen för mig. Där det brister är när jag stöter på tillämpligsfrågor i text.  Ett exempel (en lätt) 

För att studera alkoholens konsekvenser vid bilkörning studerades ett stort antal trafikolyckor. Studien visade att 20 procent av alla olyckor var svåra och hälften av alla olyckor orsakades av onyktra bilförare. Av samtliga olyckor hade 12 procent orsakats av onyktra bilförare. Beräkna sannolikheten att en olycka är svår, givet att den orsakades av en onykter förare. 

 

En matematiker skriver ner nu att p(a)=0.2, b|a=0.5 etc och löser frågan men jag tycker att det är väldigt svårt att klura ut att ”häften av alla olyckor orsakades av onyktra bilförare” ska skrivas som b|a=0.5. 

Finns det ett sätt eller teknik ni använder er utav när ni löser en sån här fråga eller behöver jag jobba mer på svenskan? 

 

Allt gott

Här skullw jag rita ett Venn-diagram.

Laguna 11655
Postad: 10 feb 2019

Jag skulle också rita först. Sedan är det orden "givet att", "om", "orsakas" osv. som visar vilka tal och begrepp som hör ihop. Vid första genomläsningen kanske det inte är uppenbart för mig heller vilka variabler jag borde införa.

Om man är ovan vid långa meningar i allmänhet så är det förstås bra att öva på att läsa mer, inte bara matematikuppgifter. Om det är vissa ord eller vändningar som är förvirrande, så fråga om dem. Språket här är inte speciellt konstigt, tycker jag.

Inget hindrar att du visar jobbiga texter för din svensklärare och frågar om dem (men hur man ska göra om dem till matematik får du förmodligen ingen hjälp med).

Albiki 5005
Postad: 10 feb 2019

Hej!

Säg att det inträffade 100 stycken trafikolyckor. Texten ger följande information:

  • 20 stycken trafikolyckor var svåra olyckor.
  • 10 stycken svåra trafikolyckor orsakades av onyktra bilförare.
  • 12 stycken trafikolyckor orsakades av onyktra bilförare.

Texten vill att du fokuserar enbart på de 12 stycken trafikolyckor som orsakas av onyktra bilförare. Du vet att 10 av dessa är svåra trafikolyckor så andelen svåra trafikolyckor bland dessa är därför 10/12.

Svara Avbryt
Close