2 svar
117 visningar
jijiyu är nöjd med hjälpen
jijiyu 3
Postad: 23 jan 22:05

Hur uppstår mutationer?

Jag vet att en mutation är en förändring av nukleotidsekvensen i arvsmassan och att det kan orsakas av kopieringsfel under celldelningen, strålning eller av kemiska ämnen. Men hur exakt uppkommer mutationer? När händer "förändringen"? Jag har ett prov snart men vet inte riktigt hur jag ska svara på denna fråga...

israham 12
Postad: 23 jan 23:45

Hoppas att det hjälper: https://quizlet.com/371207901/mutationer-flash-cards/ 

mag1 2299
Postad: 24 jan 10:25

Mutationer kan uppstå från en uppsjö händelser i cellen (där du räknade upp en del). Vissa sker under processer som cellen utför, som t.ex. under replikationen av genomet vid celldelningen  - och den typen av mutation är då knuten till just den delen av cellcyklen.

Andra typer av mutationer kan ske när som helst under cellens liv, som en modifiering av en DNA bas av en kemikalie genom t.ex. oxidation. Detta kan ske och sker då och då, men cellen klarar oftast att motverka mutationen, genom att byta ut t.ex. en oxiderad nukleotid  som uppstått i DNA mot en ny icke-oxiderad nukleotid - och då uppstår det ingen mutation.

Så att säga precis när en mutation sker är svårt, men vissa  mutationerna sker vid specifika stadier i cellens cykel och liv.

Svara Avbryt
Close