2 svar
183 visningar
Umbrella 299 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2021 23:17

Hur vet jag vilken bindning det är?

Hej! Jag fick en fråga som löd: "Leder CuSOström?"

För att ta reda på detta behöver jag ju först ta reda på vad för slags kemisk binding detta ämne har. De ända kemiska bindningarna som leder ström är metallbildningar och jonbindningar. Jag kan direkt utesluta att CuSOär en metall då jag vet att SO4 inte är en metall. Nu måste jag ta reda på om CuSO4 antingen är en jonförening eller en kovalent förening, och det är här jag behöver hjälp. Hu tar jag reda på det? 

I vanliga fall hade jag tyckt att den här frågan var enkel, men just eftersom att SO4 är en sammansatt jon så tycker jag att denna fråga är svår, för att jag vet inte om jag ska räkna en sammansatt jon som en ickemetall eller som en jonförening. För att om jag räknar den som en icke metall då betyder det att CuSO4 är en jonförening och leder ström eftersom jonbindningar är mellan metaller och ickemetaller. Men om SO4 istället är en jonförening kommer den väll inte förbli en jonförening om den går ihop med CuSO4? Eller?

 

Som du kanske märker så är jag väldigt vilsen i denna fråga och uppskattar all form av hjälp! Tack på förhand!

Kopparsulfat är ett salt som är uppbyggt av kopparjoner och sulfatjoner. Att sulfatjonen hålls ihop av kovalenta bindningar inverkar inte på det faktum att ämnet är ett salt.

Var frågan verkligen formulerad så som du har skrivit? I så fall skulle jag inte kunna svara på den - svaret beror på om det är fast kopparsulfat, smält kopparsulfat (fast det kanske sönderfaller innan det blir så varmt?) eller en lösning av kopparsulfat i vatten.

Umbrella 299 – Fd. Medlem
Postad: 8 dec 2021 19:21 Redigerad: 8 dec 2021 19:21

Ja, frågan var formulerad så. Glömde däremot att skriva (l) efter CuSO4 så det kanske gör det lättare för dig att svara på frågan?

Svara Avbryt
Close