4 svar
35 visningar
hejsan3214 är nöjd med hjälpen!
hejsan3214 10
Postad: 2 dec 2019

Hur vet man hur upplägget blir av molekylen som bildas när atomerna reagerar.

Hej!

Det känns som om det är något grundläggande jag inte förstår men kan inte hitta svaret någonstans och det hindrar mig från att förstå hela ämnet känns det som.

Repeterar inför provet och ska lösa den enkla uppgiften att skriva formeln för när silveroxid sönderdelas.

Svaret för den balanserade formeln blir E + 2Ag2O ---> 4Ag + Oom jag inte skrivit fel eller läst fel.

Kan pH, mol, gastryck och allt det där men fattar inte det här och det är väldigt frustrerande haha.

Trots att jag kan ta reda på svaret genom att googla så vet jag ju inte hur jag ska göra i framtiden, så min fråga är egentligen:

Finns det någon "logik" lista man kan följa med olika "regler" eller liknande. t.ex: O har högre elektronegativitet och drar därför till sig elektronerna medans silver inte bryr sig pga mindre elektronegativitet. Kan ju inte tänka som i t.ex kalcium klorid där Ca vill bli av med 2e och syre vill ha 2e, eller att det går två Ka på en O för att Ka vill bli av med 1e, eller att två O har en dubbelbindning.

Kanske bara tänker fel om allt men hittar ingenting varken online eller i boken på hur jag ska tänka. Gillar kemi i perioder men när sånt här händer önskar jag att det vore mer som fysik :(

förlåt om jag är virrig, hoppas det är läsbart ändå, och tack för hjälpen i förhand! Uppskattas mkt!

Jag antar att du menar energi när du skriver ”E”?

Nej, det finns inte någon magisk regel. Man tänker ungefär såhär:

”Silveroxid har bildats genom att syre har reagerat med silver, då är det rimligt att man får tillbaka silver och syrgas när ämnet sönderfaller.”

Hur skulle du resonera om du istället skulle ta reda på vad kalciumklorid sönderfaller till?

hejsan3214 10
Postad: 2 dec 2019 Redigerad: 2 dec 2019

hej tack för svar <3

japp, energi :)

Så man kan inte ta reda på hur många silveratomer och syreatomer det finns i silveroxid utan att googla t.ex.? Det är en uppgift i boken så känns som om det borde gå men kanske missuppfattat uppgiften.

Kalciumklorid tänker jag att det är en av varje atom för att de sitter ihop med en jonbindning och den ena behöver 2e och den andra vill ge 2e för fullt skal. Eller tänker jag fel? fast att klor blir cl2?

så 2CaCl ---> 2Ca + Cl2

Kalciumklorid har formeln CaCl2CaCl_2.

Jag tror att du kan vara hjälpt av att läsa igenom följande inlägg:

https://www.pluggakuten.se/trad/faq-vad-behover-jag-kunna-inom-amnet-kemi/?order=all#post-90bebc33-5e63-47c3-9c36-a8d0012fe907 

hejsan3214 10
Postad: 2 dec 2019

Oj förlåt är väldigt trött just nu. Tänkte hela tiden att klor hade 6 valenselektroner när den har 7. Sen skrev jag ju Cl2 i slutet av reaktionsformeln men märkte inte att det blev fel innan.

Tack för länken, förstår nu att man måste memorera silverjonen (Ag+). Läste faktiskt din guide för någon månad sen men har svårt att memorera allt sånt här *suck*.

Aja det går nog, tack för hjälpen hade tappat förståndet tills jag hade insett det här själv haha. 

Svara Avbryt
Close