2 svar
24 visningar
Isoele 1
Postad: 3 dec 2020

Hydraulik- kommunicerande kärl.

För att förstå vad jag pratar om, se denna bilden som jag länkar till här: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydraulic_Force_Torque_275px.png#/media/Fil:Hydraulic_Force_Torque_275px.png

Jag har lärt mig att om man tillför en kraft i den lilla cylindern kommer den att påverka den stora cylindern. Kraften kommer att vara större hos den stora cylindern p g a att tryck= kraft/area. Och trycket kommer att vara detsamma. 

Varför är trycket detsamma och finns det en mer utvecklad förklaring till varför kraften ökar än att tryck är kvoten ur kraften och arean?

Ebola 2042
Postad: 4 dec 2020

Utvecklad vet jag inte. Det finns många sätt att beskriva Pascals princip på, som detta fenomen kallas.

En enkel variant är att fenomenet är en konsekvens av interaktioner mellan vätskans molekyler och att vätskor har försumbar volymsförändring vid normala tryck.

Tryck är analogt med antal interaktioner per areaenhet. Resulterande kraft är analogt med antal interaktioner. När du då lägger på en kraft på en vätska kommer en tryckvåg färdas genom vätskan på grund av ökade interaktioner i varje tvärsnitt. Detta innebär sedermera att den resulterande kraften blir större när arean ökar. 

Det finns bättre förklaringar på lite högre nivå, säg till så kan vi diskutera dem också.

Svara Avbryt
Close