2 svar
33 visningar
bulkarmin 23
Postad: 28 sep 2023 00:50

Ideala gaslagen substansmängd

Är det så fel att använda ideala gaslagen för att ta reda på en gas substansmängd, istället för att använda massan dividerat med molmassan som i vanliga fall?

joculator 5289 – F.d. Moderator
Postad: 28 sep 2023 08:32

Verkliga gaser är inte ideala så det blir ju en approximation.
Man kan kanske hävda att man även får visst fel när man tex mäter massan ...
För att inte tala om trycket och temperaturen.

Vilket som ger mest fel vet jag inte. Men om allt kan mätes exakt ger ideala gaslagen änå visst fel för verkliga gaser.

Pikkart 953
Postad: 28 sep 2023 10:09 Redigerad: 28 sep 2023 10:09

Det låter rätt omständigt att väga en gas på en våg för att ta reda på massan av gasen. Rent praktiskt om du skulle fylla en behållare med en gas så är det sannolikt att även annan atmosfär gas kan lägga in i behållaren och även genom väggarna, vilket då gör att mäter massan på flera gaser än du tror.

Säg att du har en vakuumkammare och fyller den med en viss gas - då är det lättare på ett precist sätt mäta en temperatur och volym samt även ett tryck som gasen utgör, förutsatt att man har en bra mätinstrument. Här är dock t.ex. nackdelen med permeation av väte t.ex. (väte tränger in genom väggarna)

Precis som Joculator säger så är verkliga gaser inte ofta ideala, gaspartiklarna kan interagera med varandra, vilket gör att trycket man mäter minskar och är något man inte tar hänsyn till i ideala gaslagen, utan då är det i vissa fall bättre att använda sig av van der waals ekvation i det avseendet.

I de flesta fallen approximerar du när du räknar fram substansmängden, då allt har sina felkällor. Men om du i en uppgift får reda på exakta värden för vissa parametrar så är ideala gaslagen en bra approximation.

Svara Avbryt
Close