4 svar
100 visningar
Schooliskillingme är nöjd med hjälpen
Schooliskillingme 20
Postad: 22 aug 2020

Idéer till gymasiearbete

Hej allesammans! Jag har precis börjat på mitt tredje och sista gymnasieår på teknik med inriktning teknikvetenskap. Som det står i rubriken behöver jag lite tips och idéer till mitt gymnasiearbete som ska genomföras under dessa två kommande terminer. Jag har länge sökt mig fram till olika idéer på nätet men inte riktigt hittat något som verkligen klickade. Mina favorit kurser är matte, fysik, kemi och samhällskunskap och därför hade jag gärna velat att mitt gymnasiearbete grundar sig i något av dessa tre ämnen. Jag är öppen för alla idéer och förslag och kan tänka mig både ett praktisk och teoretiskt arbete. 

Här kommer några idéer som jag tycker låter mest intressanta men som jag inte är 100% säker på.

*Matematiken bakom äldre typer av navigation och GPS

*Analyser ett känt spel ur sannolikhetssynpunkt 

*Studera tekniken, matematiken och fysiken bakom en fusionsreaktor som i praktiken hade gjort tillgången till energi oändlig

*Hur sker navigeringen på hav och hur kan fartyg med dagens avancerad teknik trots allt krascha med varandra.

Tack i förhand för er tid och idéer, från en mycket tacksam och vilsen i teknikstudent:) 

Teraeagle 12563 – Moderator
Postad: 22 aug 2020 Redigerad: 22 aug 2020

Vill du ha ytterligare idéer, eller vill du ha hjälp att välja ut något från din lista?

Analyser ett känt spel ur sannolikhetssynpunkt 

Jag började rent spontant tänka på Fia med knuff. Har man störst sannolikhet att vinna om man snabbt får ut många pjäser på brädet, vilket ökar sannolikheten att man blir knuffad, eller är vinstchansen större om man kör ett snabbt race med en pjäs i taget, vilket ökar risken ifall just den pjäsen blir knuffad?

Schooliskillingme 20
Postad: 22 aug 2020

Jag tänkte mig att jag gärna vill ha ytterligare idéer och skrev ner listan på några idéer jag gillar lite extra för att folk ska få ett hum om projekt som intresserar mig lite extra. 

Idéen om fia med knuff låter intressant, inte reflekterat över dessa aspekter som du nämner. Ska kolla vidare på detta, gärna öppen för fler förslag, tack.

Teraeagle 12563 – Moderator
Postad: 23 aug 2020 Redigerad: 23 aug 2020

Eftersom du är intresserad av samhällskunskap hade det kanske varit intressant att studera gerrymandering, dvs att de som styr ett land eller region delar in detta i valkretsar för att maximera sin egen chans att vinna nästa val. Se här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gerrymander 

Det finns stora geografiska skillnader i hur man röstar i Sverige. Om man vill dela in landet i ett antal, befolkningsmässigt lika stora och sammanhängande valkretsar, hur bör man göra det för att maximera sin egen chans att vinna om man hör till ett visst parti?


En annan idé där du skulle kunna få med alla dina favoritämnen är att tänka sig en framtida kolonisation av Mars eller en annan planet. Då behöver du få ihop en övergripande strategi för hur man ska kunna bygga upp ett samhälle där. Hur ska man sköta överfarter till jorden? Vilken energikälla ska man använda där borta? Det finns ju inga fossila bränslen i marken och inget flytande vatten. Det sistnämnda måste också framställas, hur skulle man kunna göra det? Hur ska man kunna få fram mat och vilken typ av mat bör man rikta in sig på? I filmen ”The Martian” utnyttjades vätgas och syrgas, som används som raketbränsle, till att framställa vatten och sedan till att odla potatis. Men det finns även stora mängder is på Mars, kan man smälta det som en alternativ metod? På tal om syrgas, hur ska man få fram det? Kan man framställa det på Mars, kanske odla växter eller måste det importeras i tuber från jorden?

Var ska det första samhället byggas för att skydda det från strålning, kyla, sandstormar, meteoritnedslag men ändå så att det ligger nära alla resurser som behövs?

För att kunna bygga upp ett större samhälle behöver man även starta upp en process- och tillverkningsindustri. Man behöver anlägga gruvor, bygga raffinaderier, stålverk, m.m. Var bör dessa placeras och hur ska de drivas? Vilka naturtillgångar finns det på Mars och var finns de placerade? Hur ska man transportera sakerna till samhällena utan tillgång till sjöfart? Finns det något man kan sälja till jorden för att få in pengar till alla byggen, dvs finns det mycket av något på Mars som vi har lite av på jorden?

Jag tror att det kan bli ett väldigt intressant projekt och du har möjlighet att göra det ganska översiktligt eller väldigt avancerat och detaljerat. Titta t.ex. på Youtube efter SpaceX och Elon Musks planer på hur det hela ska gå till.

Schooliskillingme 20
Postad: 23 aug 2020

En framtida kolonisation av Mars låter som en oerhört bra idée! Tack så jätte mycket för hjälpen, ska sätta mig ner och påbörja min research direkt. 

Svara Avbryt
Close