2 svar
93 visningar
johannah 3
Postad: 9 aug 22:54

Idéer till gymnasiearbete

Hej, jag ska börja trean på naturvetenskapliga linjen nu nästa vecka och det börjar dra ihop sig med idéer inför gymnasiearbetet… Jag går som sagt natur och mitt främsta intresse är nog hållbar utveckling. Och då framförallt när det gäller hållbar arkitektur osv samt frågor om mat. Men jag har verkligen ingen aning om vad jag ska skriva om, så skulle bli väldigt tacksam för lite idéer! Mvh

Laguna Online 20888
Postad: 10 aug 07:19

Man kan ju alltid skriva om historien bakom ett visst tema. Hur har arkitekturen förändrats med tiden och börjat ta in idéer om hållbar utveckling.

Eller jämföra olika länder.

Teraeagle 15687 – Moderator
Postad: 10 aug 09:11 Redigerad: 10 aug 09:26

Vill du ha ett teoretiskt eller praktiskt inriktat projekt?

Om du vill göra något teoretiskt kan du ju studera "avfallstrappan": I första hand ska man minska sin konsumtion eller minimera mängden avfall, i andra hand återanvända, i tredje hand materialåtervinna, i fjärde hand energiåtervinna och i sista hand deponera. Hur ser detta ut om du t.ex. tittar på livsmedel? Kan vi minska vår förbrukning av livsmedel, eller kanske någon viss typ av livsmedel? Kan vi på något sätt "återanvända" livsmedel (detta är lättare om det t.ex. handlar om kläder), men i vissa butiker kan man köpa sneda gurkor eller krokiga morötter som annars skulle ha slängts. Är detta något vi kan göra i större utsträckning? Vad ska vi göra med maten som ändå måste slängas?

En annan idé är att studera framtidens energi. Det finns ett stort antal biobränslen, eldrift och numera riktas alltmer fokus på vätgas. Hur ska man använda alla dessa i samhället framöver? Det som ersätter olja i bensintanken kanske inte är samma sak som det som kommer att ersätta olja i industrin.

Ytterligare en idé är att försöka sig på att göra en livscykelanalys. När jag gick på universitetet läste jag en kurs där vi skulle jämföra miljöpåverkan (t.ex. koldioxidutsläpp) från en riktig gran eller en plastgran som används som julgran, detta "från vagga till grav", dvs att man tar hänsyn till produktion, användning och hantering av granen efter att man har slängt den. Det är inte självklart att den ena är bättre än den andra, speciellt inte eftersom en plastgran kan användas i princip hur många gånger som helst. Du skulle kunna försöka göra något liknande för något annat, kanske jämföra kött med bönor eller kyckling? Att bygga ett hus i trä eller betong?

Svara Avbryt
Close