1 svar
694 visningar
EmmaSigne1608 101 – Fd. Medlem
Postad: 22 maj 2019 18:41

Identifiera 4 okända salter

Har haft en laboration där vi skulle försöka att identifiera 12 stycken okända salter... Har lyckats lösa ut 8 stycken men håller fortfarande på att klura på 4 stycken och som jag skulle behöva lite hjälp med....

 

Salt 1: Vitt salt, ljusgul/svag orange låga (Kan ha varit ingen lågfärg alls) ingen fällning med silvernitrat

 

Salt 2: Vitt salt, super gul låga, svag vit fällning med silvernitrat, ingen fällning med bariumnitrat

 

Salt 3: Vitt salt, ljusgul/svag orange låga (Kan ha varit ingen lågfärg alls) Vit fällning med barium

 

Salt 4: Vitt salt, ljusgul/svag orange låga (Kan ha varit ingen lågfärg alls) mycket svag vit fällning med silvernitrat, ingen fällning med bariumnitrat...

 

Håller på att mejla min lärare nu samtidigt för att hon hade nämligen både bariumnitrat och en till koncentartion med barium, hon sa att båda fungerade lika men minns inte vad den hette... för den andra hette INTE bariumnitrat...utan någonting med barium... så håller på att kolla upp det vad det kan ha varit för något. 

Vet ni vad det skulle kunna vara för positiva respektive negativa joner på dessa 4 salter... vet ju att silvernitrat ger kloridjoner och att bariumnitrat ger sulfatjoner... samt att jag antar att den supergula lågfärgen kan ha varit natrium om jag inte misstar mig helt fel...

 

Vad tror ni att det skulle kunna vara för salter... och vad tror ni att det kan ha varit i den andra bariumflaskan? Tänker om det också ger sulfatjoner som den negativa jon vid fällning eller om det skulle kunna ha blivit något helt annat? Vad tror ni? 

Teraeagle 20231 – Moderator
Postad: 22 maj 2019 20:09 Redigerad: 22 maj 2019 20:10

Vad använde du för typ av låga? Var det en blåaktig gaslåga eller en mer gulaktig låga från t.ex. ett stearinljus? Det påverkar hur lätt du kan urskilja lågfärgerna.

Alla gul-orange lågor kan vara antingen natrium eller kalcium. Natrium ger en gul låga och kalcium en mer orangefärgad sådan. Att du inte får en fällning med ett visst reagens säger egentligen ingenting om vad provet innehåller, bara vad det inte innehåller. I första exemplet har du t.ex. inte kloridjoner, men det kan finnas sulfatjoner, nitratjoner, karbonatjoner o.s.v. Det finns många möjliga salter, så du behöver mer information för att kunna dra någon slutsats.

Om man inte har bariumnitrat så är bariumklorid ett vanligt substitut. Bariumnitrat är bättre eftersom nitratjoner inte bildar fällningar. Om du tillsätter bariumklorid och får en fällning så kan det t.ex. bero på antingen silverjoner eller sulfatjoner.

Svara Avbryt
Close