2 svar
21 visningar
zahra abdullah 56
Postad: 10 apr 21:10

idisslare

hej jag går i åk 6 och på måndag så har jag prov om anpassningar och jag har försökt förklara ordet idisslare på ett väl utvecklad sätt eftersom ju mer man utvecklar sina svar dess står mer poäng man får sa min No lärare. jag har

gått in här: 

Idisslare och matsmältning - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

 

men det är bara komplicerad för mig att förklara det på ett utvecklad sätt utan att gå in i saker vi inte har jobbat med tillexempel vad de fyra magsäckerna heter vi har inte arbetat med det. utan vi har gått igenom att idisslare djur är djur som tuggar sitt mat två gånger och har speciella magar.

 

asså det är svårt att förklara vad jag vill komma fram till hoppas att ni förstod mig ?

Det som är speciellt med idisslare är att de kan bryta ner födoämnet cellulosa. Människor, grisar, höns och många andra djur som inte idisslar kan bara utvinna energi ur enklare födoämnen som socker och stärkelse. Trots det så består merparten av växterna vi äter av cellulosa, inte socker eller stärkelse. Idisslarna har alltså utvecklats till att kunna tillgodogöra sig energi från källor vi andra inte kan utnyttja, t.ex. gräs och löv. 

Problemet är att den typen av föda är väldigt svårsmält, så den behöver sönderdelas och behandlas flera gånger med hjälp av mikroorganismer som finns i matsmältningssystemet. Därför är det en ganska omständig process där maten behöver tuggas i och sväljas i omgångar och passera genom flera olika magar. De kallas för nätmagen, våmmen, bladmagen och löpmagen.

zahra abdullah 56
Postad: 10 apr 22:09

OK Tack ska du ha !

Svara Avbryt
Close