5 svar
555 visningar
Zainab7410 31
Postad: 7 apr 2018

Idrott 1

hej, jag behöver hjälp med att förstå vad en isolerad och komplex övning är för något. Jag googlade lite och kom fram till att isolerade övningar är när man tränar bara en muskel, men förstår inte riktigt hur det kan vara möjligt,t.e.x knäböj eller marklyft räknas det som isolerad?

Jag förstår inte heller hur jag ska komma fram till synergisterna för en övning, jag vet att det är de muskler som samarbetar, hjälper till agonisterna i en övning men hur ska jag veta vilka dem. Om vi tar återigen marklyft eller knäböj som exempel, vilka är deras synergister?

 

Tack i förväg:)

stupidugly 170
Postad: 7 apr 2018 Redigerad: 7 apr 2018

Det är ju i princip omöjligt att bara aktivera en muskel men vissa övningar är designade för att fokusera på en muskel. Biecepscurls är ett bra exempel på en isolerad övning där du främst kommer använda bieceps för att röra vikten. Knäböj och marklyft är komplexa övningar eftersom du måste aktivera hela kroppen(men främst rygg, bål och ben) för att utföra rörelsen.

En enkel minnesregel är att tänka på hur många leder som rör sig i övningen. Om du enbart rör en led(armbågen i en bieceplscurl) är övningen isolerad. Om du rör på flera leder(fot,knä,höft i ett knäböj/marklyft) är det en komplex övning.

 

Synergisterna i marklyft/knäböj är magen och skinkor/baksida lår, respektive ryggen och framsida lår.

Magmusklerna vrids runt kroppen vid höfterna och fäster i baksidan av höftbenen där även skinkorna/baksida lår fäster, så dessa samarbetar. Om du spänner magmusklerna måste du även spänna skinkorna för att inte ramla framåt. Samma gäller med ryggen, som vrids runt kroppen vid höfterna och fäster i framsidan av höftbenen där även framsida lår är fäst. Om du spänner ryggen utan att spänna framsida lår skulle du ramla bakåt.

I en bänkpress är synergisterna bröst och triceps. I en rodd är synerigsterna rygg och bieceps.

Zainab7410 31
Postad: 7 apr 2018

aha nu förstår jag, särskilt din förklaring om de isolerade övningarna, tack!

Zainab7410 31
Postad: 7 apr 2018

ok , jag förstår men vill få bara bekräftelse, borde inte då skivstångscurl, bänkpress och hantelrodd också vara isolerade övningar. Eftersom man använder inte många leder? Ursäkta ifall jag är lite trög:)

stupidugly 170
Postad: 7 apr 2018

Det är bara bra att du frågar om du inte förstår. :)

En bicepscurl är en isolerad övning oavsett om du gör den med stång, hantlar eller i maskin. Det är bara biceps som behöver kontraheras för att flytta vikten runt armbågsleden. Så bara en led och muskel som används.

Alla press- och drag-övningar är komplexa eftersom du måste röra både axlar och armbågar. Så flera leder och muskler används.

Blir ganska svårt att förklara kände jag nu utan att kunna visa. Men jag hittade några videoklipp som visar en isolerad och en komplex övning för brösten, så du får se skillnaden.

Bröst flyes - En isolerad övning för brösten(Bara axelled i rörelse. Bara bröstmuskeln kontraheras)

Bänkpress - En komplex övning för brösten(axel och armbåge i rörelse. Bröst, triceps, axlar kontraheras)

Samma gäller ju för en rodd och en "bakvänd fly".

Zainab7410 31
Postad: 8 apr 2018

mm, nu förstår jag lite bättre, tack så mycket:)

Svara Avbryt
Close