2 svar
38 visningar
laurisen111 är nöjd med hjälpen
laurisen111 47
Postad: 31 maj 15:40

Immuoglobuliner

Hejsan! Min lärare tyckte ett uttryck i min teori var fel. Men denna källan är mycket trovärdig då det är från själva ELISA testkitet som vi laborerade med

Jag citerar från labkitets info manual "antibodies also called immunoglobulines or Igs are specialized proteins that allow the immune system to distinguish between self and nonself polysacharides or proteins."

detta har jag använt mig av som källa o skrivit (på svenska) men såhär tyckte hon:

 

Det du säger om antikroppar=Ig är oklart
Det är T hjälparceller, T mördarceller och Nk celler som kan "känna på celler" för att avgöra om de är främmande. Med de cellerna kan immunsystemet skilja främmande från känt.
Ig har bildats som svar på något specifikt antigen och de känner endast igen det antigenet, inget annat
Du talar om att ...låter immunsystemet skilja......
det blir tokigt/oklart

 

har min källa alltså fel??? eller har hon missförstått mig? vad tycker ni.. åsikter tAck! :)

mag1 2519
Postad: 31 maj 17:24 Redigerad: 31 maj 17:40

Det är svårt att svara på utan att se vad du skrev. Du visar vad din lärare skriver som återkopplning. Texten på engelska stämmer, men det finns några antaganden/steg i den processen som inte står med i texten.

 

T.ex.

Igs are specialized proteins that allow the immune system to distinguish between self and nonself polysacharides or proteins.

I princip säger texten att Ig är specialliserade celler som möjliggör för immunförsvaret att skilja mellan "egna" och "främmande". Men i det sammanhanget inkluderar "möjliggör" flera nivåer. Antikropparna känner igen så kallade antigen, som överlag är främmande (det finns även autoantikroppar som bildas mot kroppens egna ämnen, vid autoimmunitet men det är inte med i detta sammanhang utan mer vid sjukdom). Att antikropparna känner igen främmande ämnen gör att resten av immunförsvaret (t.ex. T-celler, NK-celler) även kan känna igen främmande, och då aktivera andra delar av immunförsvaret.

Så att direkt påstå att antikropparna känner igen "egna" ämnen är inte korrekt (frånsett vid autoimmunitet, som inte verkar vara aktuellt i detta sammanhang). Texten på engelska bakar in detta steg (antikropp:antigen => aktivering av andra celler).

laurisen111 47
Postad: 31 maj 20:06

Ohh ok förstår!! De blir lite läsa mellan raderna antar jag! 

tack

Svara Avbryt
Close