1 svar
49 visningar
Janekeberg11 340
Postad: 27 feb 11:56

Indirekta orsaker till 1:a världskriget

Jag har hittills kommit fram till att skotten i Sarajevo är en direkt orsak till 1:a världskriget, finns det någon annan direkt orsak?

Prephixa 4
Postad: 11 mar 10:01

En annan direkt orsak är allianssystemet som fanns då. Tack vare detta drogs flera länder in i konflikten som annars inte skulle göra det. Tyskland var skyldigt att försvara Österrike-Ungern, och Ryssland mobiliserade mot denna. Frankrike var tvunget att försvara Ryssland enligt deras allians och därför var Tyskland tvunget till att anfalla båda. Detta ledde i sin tur till att Tysklands Schlieffen plan tog dem in i Belgien och drog därmed in Storbritannien.

I titeln till din fråga talar du även om indirekta orsaker, och upprustningen kan vara en sådan. Ett nytt storkrig var något alla förväntade sig och som vissa till och med hoppats på. Stormakterna hade också otroligt stora arméer som bara växte och växte. Dessutom vart Frankrike förödmjukat 1870 när de förlorade mot Preussen när dessa förenade Tyskland och tog Alsace-Lorraine. Frankrike ville ha sin hämnd och sina territorier tillbaka.

En annan indirekt anledning var att Balkanområdet helt enkelt var instabilt eftersom Serbien ville skapa Yugoslavien och Österrike-Ungern dominerade områden av Serbiskt intresse.

Det finns säkert mer att nämna, men jag hoppas detta hjälpte lite.

Svara Avbryt
Close