matildaa är nöjd med hjälpen!
matildaa 15
Postad: 22 apr 2020

Individuella val

Hej!

Undrade snabbt kring ifall de individuella valen gör någon skillnad, förutom extramerit och behörighet. T.ex om man vill bli läkare är man ju behörig bara man går Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Men ifall jag skulle välja att lägga till matte 5 också, skulle det ge mig något, skulle man till exempel komma in enklare då man har mer än vad som krävs eller är det bara baserat på de betygen man har och inget med att ha mer än behörigheten?

SeriousCephalopod 2044
Postad: 22 apr 2020

Några faktorer

- Vissa kurser ger meritpoäng vid vissa ansökningar. Om man söker till en utbildning en viss områdesbehörighet så kan en viss kurs som man ytterligare meritpoäng upp till en maxgräns. 

- Vissa kurser kan vara förberedande för framtida utbildningar/yrken. Om man vill gå datateknik så kan det vara vettigt att läsa programmeringskurser på gymnasiet som förberedelse även om det inte är obligatoriskt.

- Vissa kurser kan vara relevanta och berikande för den situation man befinner sig i. Att läsa en kurs i säg mental hälsa även om det kanske låter flummigt kan bidra till att man kan fokusera bättre.

- Att läsa en "lätt kurs" kan hjälpa ens betygssnitt.

Sannolikheten att komma in beror på dina betyg och meritpoäng. De flesta program på universitetet kräver dock särskilt behörighet, dvs att du måste ha läst vissa kurser för att kunna bli antagen.  

Om du vill börja på läkarprogrammet behöver du t.ex. ha läst kurserna Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4. Om du läser Matematik 5 kan du få 1,0 meritpoäng att lägga till ditt meritvärde (betyg+meritpoäng) när du gör din ansökan.

Du kan ju även skriva högskoleprovet för att ha ytterligare en chans att bli antagen, men tyvärr är skrivtillfället under våren inställt p.g.a. covid-19. 

Utöver betyg och högskoleprov brukar en del program ha speciella antagningsprov eller intervjuer när de väljer ut vilka som ska bli antagna. Oftast handlar det om väldigt nischade brancher (typ mode, dans, design...) eller populära utbildningar med många sökande, t.ex. läkare.

Qetsiyah 3324
Postad: 22 apr 2020

När du konkurrerar med betyg spelar det ingen roll från vilka kurser betygen kommer från, det räknas till ett genomsnitt.

Däremot om du vill gå läkare behöver du ha (nästan) alla A:n, så det spelar ingen roll.

Svara Avbryt
Close