Inducerad spänning
Hej, jag behöver hjälp med 6.33. Jag vet att man får fram ems genom att titta på ändringen i flödet under en viss tid och jag vet också att flödet beräknas med B*A. Areorna kan jag jämföra/uppskatta. I B tänker jag till exempel att arean är 8/9 av i A och utifrån detta skulle spänningen alltså vara 0,8 V. Men det verkar inte vara riktigt så enkelt, för svaret är 0,9 V. Jag misstänker att kanske strömmen som skapas kan påverka, men vet inte hur…
Bra! Flödesändringen per tidsenhet bestämmer alltså inducerad spänning. Eftersom magnetfältet är detsamma i alla fyra fallen, så är det slingornas olika areor som kan göra att spänningen blir annorlunda.
Sedan måste du också tänka på att några av de mindre slingorna inducerar spänning med motsatt polaritet.
Kommer du vidare?
Okej, tack! Jag tror jag kom på ett sätt att tänka som verkar fungera på B, C och D (fast jag förstår egentligen inte varför...) Jag kan säga hur jag tänkte på B så får vi se om det stämmer:
Arean är 8/9 av A och utifrån detta är spänningen 0,8 V. Men sedan har vi en till liten slinga där strömmen går åt samma håll som i den stora. Därmed ökar spänningen med 1/9 * 0,9 V = 0,1 V. Totalt blir det 0,9 V.
Bra! Det är nästan rätt sätt att tänka. Uppgiften frågar efter den inducerade spänningen. Och det är den inducerade spänningen i den lilla loopen som har samma polaritet som i den stora, så "spänningskällorna" blir seriekopplade med samma polaritet.
Iofs så kommer därmed strömmarna att gå åt samma håll också, som konsekvens av att spänningarna har samma polaritet. (Vi försöker skilja på orsak och verkan)
Jättebra tänkt!
Jaha, okej. Men nu undrar jag hur/om jag kan se att den stora och den lilla loopen har samma polaritet utan att titta på strömmarna? :)
Den enklaste minnesregeln, som man lär sig på gymnasiet, är kanske att titta på riktningen på strömmarna (som uppkommer som konsekvens av den inducerade spänningen, ifall strömkretsen är sluten) med hjälp av högerhandsregeln och Lentz lag. Det är väl den minnesregeln du har använt, eller hur?.
Så fortsätt att använda den minnesregeln, men det är bra att komma ihåg att det är en spänning som induceras i slingorna, och det är spänningarna som ska adderas eller subtraheras. Bra jobbat!
Ja, jag brukar använda de reglerna. Här tittade jag dock bara på hur ledarna såg ut att gå (över eller under) för att veta om strömmen i den lilla loppen går i samma eller motsatt riktning till den stora loopen. Men jag är med på att det är den inducerade spänningen som skapar strömmen. Tack för hjälpen!