2 svar
101 visningar
swaggerdabber44 är nöjd med hjälpen
swaggerdabber44 170
Postad: 5 jan 2023 15:11

Induktans i en krets

Jag ska räkna ut resistanten på de enskilda resistorerna. 

Jag har ritat upp en bild på hur kretsen ska se ut. Jag sökte upp någon som förklarade uppgiften. Jag förstår bara inte riktigt hur strömändringen fungerar. Det har såklart något med induktansen att göra men jag förstår inte hur. Förklara gärna. 

SeriousCephalopod 2692
Postad: 5 jan 2023 16:30 Redigerad: 5 jan 2023 16:31

Spontant lite oklart varför Ameremetern visar 12 V???

Mäter ju ström och inte spänning och utifall det ligger spänning över amperemätaren så är dess effektiva resistans högre eller jämförbar med de andra mostånden i serie vilket skulle göra problemet till ett 3-resistorsproblem?

Misstänker en felskrivning. Edit: Och sedan fastnar jag för att jag inte kan använda det.


Nåväl: Faktan vi har här är

(1) Spolen har endast spänning över sig när strömmen genom den varierar. Detta eftersom Faradays lag bara ger spänning när magnetfältet i spolen varierar över tid. När strömmen är konstant, då den stabiliserats, så beter sig spolen sig som ett motstånd med 0 resistans, dvs en kortslutning. Detta eftersom spänningen över den måste vara 0 V och därmed spänningen över parallellmoståndet också 0, och därmed att ingen ström går genom parallellmotståndet.

I det läget är det endast motståndet som inte hade en parallellkopplad spole som faktiskt har någon ström genom sig medan det andra motståndet blir kortslutet.

(2) I början när strömmen kommer igång så induceras en högre spänning över spolen då magnetfältet varierar med och om i är strömmen genom den så är spänningen v(t) = L di/dt. I början är alltså spänningen över spolen (som är lika med spänningen över den parallella spolen) någorlunda hög.


Från (1) så kan vi säga att motståndet utan parallellkoppling har resistans R = U/I = 30 / 0.0015A = 20 000 Ω då den andra kan ignoreras när strömmen är stabil.

Vidare har vi i början att det går 1 mA genom samma motstånd vilket medför att spänningen över moståndet var U = RI = 20 000 Ω * 0.001 A = 20 V så spänningen över det andra motståndet var 10 V. Däremot så vet vi inte hur mycket ström som gick genom det motståndet då en del ström går genom spolen.

Här kommer jag inte vidare för stunden då vi (a) inte fått någon information om induktansens värde, och (b) vad de där 12 V ska tolkas som att det tillhör förstår jag inte.

ThomasN 1800
Postad: 6 jan 2023 01:01

Jag förstår heller inte vad 12V kommer ifrån eller var den mäts, så om vi struntar i den så stämmer det som SeriousCephalopod säger om tillståndet när strömmen har stabiliserats och vi får att det ensamma seriemotståndet blir 20kohm.

Om man ansluter en en spole serie med ett motstånd till en spänningskälla så kommer strömmen att bli: i(t) = I(1-e-tL/R)  vid tiden t=0 blir i(t) = 0

Svara Avbryt
Close