1 svar
1012 visningar
Faxxi 267
Postad: 25 feb 2019 18:54

Induktans i spole

Hej!

Förstår inte alls denna uppgift.

"Den elektriska kretsen i en ringklocka består av två 1,5-voltsbatterier, två spolar och en strömbrytare. Alla komponenter är seriekopplade med varandra. När man trycker på strömbrytaren flyter en ström genom kretsen. Då bildas ett magnetfält i spolarna. Det magnetfältet drar till sig en metallbit som slår till på ringklockan. Maija ville undersöka kretsen noggrannare så hon mätte hur strömmen genom kretsen förändrades med tiden precis efter att hon tryckt på knappen. Resultatet visas i diagrammet nedan.

a) Bestäm spolarnas gemensamma induktans."

Jag har formeln e=Litoch kan lösa ut L härifrån, men vet inte vilket värde som ska stoppas in för e, eller hur man räknar ut det. Vi vet att e=BA men vi har ju varken magnetfältet eller arean.

SeriousCephalopod 2692
Postad: 25 feb 2019 19:43 Redigerad: 25 feb 2019 19:45

När man håller på med (linjär) kretsteori, dvs hur spänningar och strömstyrkor varierar i en krets över tid, så behöver man inte ta hänsyn till faktiska elektriska eller magnetiska fält utan det räcker på det stora hela att utgå från två kategorier av samband:

1. Kirschoffs ström och spänningslagar

2. Formler som beskriver de linjära komponenterna; Ohms lag, Kapacitans, Induktans osv. 

och sedan faller det ut antingen linjära ekvationssystem (såsom när man arbetar med resistanser) eller differentialekvationer (såsom när man arbetar med växelström eller uppladdning) som man får hantera.

Dessa är inte så svåra att lösa matematiskt men i gymnasiet brukar man också ofta så formler för lösningarna.


Detta problem är förhållandevis komplext så det kan vara värt att konsultera din litteratur men konceptuellt rör det sig om en så kallad RL-krets. Resistorer och induktanser i sekvens. Nu står det inget om resistans i problemet men det måste finnas resistans i batterierna för att du ska kunna få en krökt graf.

Utan resistans finns det inget som begränsar strömstyrkan från att växa obegränsat.

Har du jobbat något med liknande problem tidigare? Dvs elektriska kretsar där strömstyrkor varierar över tid såsom RL-kretsar eller RC-kretsar (resistans + kapacitans), eller LC-kretsar (induktans + kapacitans)... och om svaret är ja kan du minnas vad du hade för metodik då?

Svara Avbryt
Close