8 svar
100 visningar
Arbetsmyran 404
Postad: 29 jan 01:03 Redigerad: 29 jan 01:06

Induktion

Jag fattar a) där spänning bör vara samma 0,60mV eftersom det är den vinkelräta delen av ledaren som inducerar spänning och det är samma som i läget som vid PR.

I b-uppgiften så fattar jag inte riktigt, jag tänker väl att vänstra delen har 0,6mV där elektronerna går neråt och att C och D har 0,2mV vardera neråt. Men jag förstår inte hur jag ska tänka/räkna för att få ut spänningen mellan dem, för ingen har något tecken om det är positivt eller inte.

I c-uppgiften så antar jag att den magnetiska kraften i vänstra delen, C och D alla är nedåtriktade och inte rör sig därifrån förrän dessa delar är utanför b-fältet eller förrän hastigheten stannat av, eftersom dessa hela tiden påverkas av den magnetiska kraften. Å andra sidan borde det väl bli en spänning dvs en elektrisk kraft som gör att det ändå går en ström däremot så går ju isåfall strömmarna åt motsatt håll (är inte helt säker).

JohanF 6118 – Moderator
Postad: 29 jan 20:36

Såhär ser den inducerade spänningen ut i den första ledaren. P får den högre potentialen (enligt högerhandsregeln)

JohanF 6118 – Moderator
Postad: 29 jan 20:44 Redigerad: 29 jan 20:45

På samma sätt blir den inducerade spänningen på de kortare ledningarna, 0.2mV, med den högre potentialen uppåt. Då kan man räkna ihop spänningarna (med tecken) från C till D.

Hänger du med?

Arbetsmyran 404
Postad: 29 jan 23:01 Redigerad: 29 jan 23:01

Okej, då blir det som jag beskrev där att det blir en ström uppåt i vänster men åt motsatt håll i höger, alltså även där uppåtriktad. Så hur ska jag tänker härnäst?

JohanF 6118 – Moderator
Postad: 29 jan 23:31

Så länge det inte finns en sluten strömkrets så kan det inte flyta någon ström. Dvs i a och b flyter ingen ström.

Men, som jag tror att du vill säga, de två mindre "spänningskällorna" som induceras är motriktade den större (dvs är kopplade med pluspol mot pluspol, och kämpar mot varandra istället för med varandra). Totala spänningen mellan C och D blir alltså 0.6-0.2-0.2=0.2mV.

Förstår du?

Arbetsmyran 404
Postad: 30 jan 00:56

Asså nej jag förstår inte. 

JohanF 6118 – Moderator
Postad: 30 jan 08:54 Redigerad: 30 jan 08:55

Kan du se det såhär:

- I varje delsegment av ledaren som flyttas vinkelrätt mot magnetfältet, induceras en liten spänning enligt generatorformeln. Det kan symboliseras som ett litet batteri. Det har du förstått, eller hur?

- Det är mycket viktigt vad som blir pluspol och vad som är negativ pol på "batteriet", eftersom polariteten på batterierna kommer att bestämma vilken spänning som finns mellan punkt C och D. Det kan man kanske enklare se ifall man "rätar ut" ledaren och räknar de "seriekopplade" batterierna, såhär:

Räknar man ihop spänningsfallen mellan C och D så får man -0.2+0.6-0.2=0.2mV

 

Till skillnad ifrån ifall de små batterieran hade varit seriekopplade med samma polaritet som det stora, såhär:

Ifall man räknar ihop spänningsfallen mellan C och D i det här fallet, så blir det istället +0.2+0.6+0.2=1.0mV

 

Ser du skillnaden?

 

 

 

   

Arbetsmyran 404
Postad: 31 jan 03:09

1. Tror jag fattar, att alla dessa ledare fungerar som seriekopplade batterier. Pga att deras ändar är motsatta så arbetar de mot varandra vilket gör att man subtraherar istället för att addera och sen nettospänning ger netto ström vilket är det enda som egentligen kommer att synas antar jag, är det rätt tänkt?

2. Varför blir det -+-? Jag tänkte på var att 0,2mV är skillnaden mellan ändarna på ett batteri så om första batteriet är 0 mV sen på andra sidan av samma batteri +2mV, på andra batteriet så är ju då första änden +2mV och andra -0,4mV och sen enligt bild. Eftersom spänningen på batteri ökar väl när den går genom batteriet (kanske en gammal tumregel och inte lag, rätta mig om jag har fel) enligt bild: bilden blir som den är eftersom vanligtvis i en krets så sjunker potentialen med strömriktning, förutom när den går igenom batteriet, då den ökar.

JohanF 6118 – Moderator
Postad: 31 jan 19:14 Redigerad: 31 jan 19:16

Tror jag fattar, att alla dessa ledare fungerar som seriekopplade batterier.

Ja, det kan man säga, med "generatorformel-modellen" så ser det ut så. (I verkligheten går det inte att säga exakt var någonstans i en slinga de här "småbatterierna" sitter, men i uppgiftens slinga med räta vinklar så går det)   

Pga att deras ändar är motsatta så arbetar de mot varandra vilket gör att man subtraherar istället för att addera

Ja, precis som om man seriekopplar två spänningskällor vilka som helst.

och sen nettospänning ger netto ström vilket är det enda som egentligen kommer att synas antar jag, är det rätt tänkt?

I fallet a och b så går ingen ström, eftersom det inte finns någon sluten strömkrets (det finns ingen chans för laddningar att transporteras från batteriets pluspol till dess minuspol om vägen är uppbruten). Man sluter kretsen först i c, så innan dess är strömkretsen inte sluten.

Varför blir det -+-? Jag tänkte på var att 0,2mV är skillnaden mellan ändarna på ett batteri så om första batteriet är 0 mV sen på andra sidan av samma batteri +2mV, på andra batteriet så är ju då första änden +2mV och andra -0,4mV och sen enligt bild. Eftersom spänningen på batteri ökar väl när den går genom batteriet (kanske en gammal tumregel och inte lag, rätta mig om jag har fel) enligt bild:

Man vet inte vad potentialen på varje sida av batterierna är. Det enda man vet är att _skillnaden_ i potential mellan positiva och negativa sidan på ett batteri är 0.2mV (och den positiva sidan har den högre potentialen).

Det enklaste brukar vara att potentialvandra för att beräkna potentialen mellan två punkter. Nedan har jag vandrat från VDtill VC . Vandrar man från den positiva sidan till den negativa sidan på ett batteri , så minskar potentialen. Vandrar man från negativa sidan till positiva sidan på ett batteri så ökar potentialen. Spänningen mellan punkt C och punkt D, är potentialen i punkt C minus potentialen i punkt D, dvs (från figuren) VC-VD=-0.2+0.6-0.2=0.4mV

 

Svara
Close