2 svar
13 visningar
tilde1 28
Postad: 6 okt 2020

Inflation

Exempel på vad inflation är?

Du vill spara 100 kr i månaden i 10 år (på ett sparkonto utan ränta) så att du får in tillräckligt med pengar för att köpa en cykel som kostar 12 000 kr. När det har gått 10 år och du har dina 12 000 kr inser du att samma cykel nu kostar 15 000 kr istället. Du har alltså fortfarande inte råd med cykeln eftersom pengarnas värde har minskat p.g.a. inflation (givet allt annat lika).

Ett till exempel: Säg att du har en sedelpress och vill köpa något som kostar 20 000 kr men du har bara 10 000 kr. Då kan du bara trycka nya sedlar motsvarande 10 000 kr och helt plötsligt kan du köpa det du ville ha. Säljaren tycker också att detta är jättebra. Nu har ju alla råd att köpa det han säljer så han kan höja priserna ytterligare så att han tjänar ännu mer pengar. Perfekt också för de anställda som kan få högre lön. 

Problemet är ju bara att trots att lönerna har ökat så har ju priserna också gjort det, så trots att man tjänar mer kan man inte köpa fler saker. Värdet på varje sedel har alltså minskat. I extremfallen med hyperinflation kanske man får betala en miljon kronor för en liter mjölk.

Svara Avbryt
Close