2 svar
22 visningar
elsa_petersson är nöjd med hjälpen
elsa_petersson 3
Postad: 23 nov 14:20

ingår kloning i genteknik?

ingår kloning i genteknik? i en film i skolan sa de att genteknik var när man aktivt ändrade arvsmassan och att kloning därför inte ingick i begreppet genteknik. Medan på wikipedia står det att  "Genteknik kallas arbetet med att urskilja och flytta DNA-segment." och att det visst ingår. Vad är definitionen av genteknik :)))

SvanteR 2486
Postad: 23 nov 14:38

Definitionen beror på vem man frågar, men jag tycker att wikipedias definition är bra.

Kloning betyder att skapa en kopia, men man kan klona=kopiera olika saker. Om man säger att man har klonat en DNA-sekvens så är det ofta en del av ett större gentekniskt arbete. Då blir din fråga lite som att fråga om spikning ingår i husbygge. Man spikar ofta när man bygger hus, men det betyder inte att spikning är samma sak som husbygge.

Man kan också klona en organism. Det kan man ibland göra helt utan genteknik. Om du tar en stickling från en krukväxt så har du klonat den växten. Men om man ska klona till exempel ett får måste man använda gentekniska metoder!

mag1 3553
Postad: 23 nov 16:13

Ibland används även begreppet "molekylär kloning" (f.f.a. på engelska), och ibland syftas det på detta men endast "kloning" skrivs ut. Vid molekylär kloning används många metoder som på svenska ofta samlas under "genteknik". Så det är nog lite olika ord för samma sak bara. Den engelska motsvarigheten till genteknik är "genetic engineering", vilket mer syftar till att generna påverkas/förändras, snarare än någon "teknisk" användning av en gen. 

De svenska begreppen skapas oftast efter de engelska, och ibland passar de mindre bra in på vad som beskrivs.

Svara Avbryt
Close