4 svar
837 visningar
Xohbar är nöjd med hjälpen
Xohbar 16
Postad: 25 nov 2022 06:47

Ingen ström i neutral 3fas vid symetrisk belastning?

Vid symetrisk belastning i de tre faserna i 3fas växelspänning systemet vi har, så sägs det att det är "ingen ström i neutral-ledaren". 

 

Hur ska man tolka detta?

Det måste ju antingen gå lika mycket spänning i varje ledare (1,2,3) för att belastningen skall kallas symetrisk. Detta kan uppnås genom att ingenting är inkopplat eller att alla ledningar kör en apparat med samma belastning till exempel. 

 

Men borde det då inte finnas 230volt från varje uttag som skickar strömmen mot och igenom neutralledare (det är ju så el fungerar?).

 

Alltså sätts strömmen i rörelse?

Återigen vad menas med "ingen ström i neutralledare vid symetrisk belastning"?

 

 

Ps. Det är ju dessutom alltid ström i neutralen frågan är mer om det finns spänning för att få de i rörelse, eller har jag förstått allt helt fel?

haraldfreij 1315
Postad: 25 nov 2022 08:13

För det första: det går inte spänning i ledarna, utan ström. Och det är spänning mellan ledarna. Men som svar på din fråga: nej, det går inte någon ström i neutralledaren, eftersom vi har växelspänning. Att det är 230 V mellan varje fasledare och neutralledaren betyder alltså inte att potentialen hela tiden är 230 V i fasledaren relativt neutral, utan det växlar fram och tillbaka runt 0, med effektivvärde 230 V. Vågorna i de olika fasledarna är ur fas, så när spänningen är maximal för en fas så är den negativ för de två andra. Strömmen går alltså på olika håll i de olika fasledarna, och med symmetrisk last blir summan för neutralledaren noll.

Xohbar 16
Postad: 25 nov 2022 12:22

Uppdaterar lite för att om se om jag förstår rätt:

 

Det kommer alltså gå ström från min fas genom lampan/ brödrosten och tillbaka till neutralskenan. Vad man menar är att det vid symetrisk belastning inte kommer gå någon ström från neutralskenan tillbaka till transformatorn?

Xohbar 16
Postad: 25 nov 2022 12:24

Alltså ström flödar från fas till lampa tillbaka till neutralskenan, härifrån tillbaka till transormatorn blir det strömlöst?

ThomasN 1861
Postad: 25 nov 2022 15:20

Ett par figurer kanske kan vara bra:

 

Spänningarna har samma amplitud men är 120 grader fasförskjutna i förhållande till varandra. Belastningarna Z1, Z3 och Z3 är likadana. Det är det som menas med symmetrisk last.

Så här ser spänningarna ut över tid och om vi har symmetrisk last så ser strömmarna likadana ut.
Jag har satt dit två markörer, T1 och T2. Om du summerar strömmarna vid dessa tidpunkter så ser du att de blir noll och det gäller vilken punkt du än väljer. 
Det går bara strömmar mellan faserna, det blir inget över till neutralledaren.

Det är vanligt att man bara ansluter faserna och skyddsjord om man ska koppla in en symmetrisk trefas last som t.ex en trefasmotor.

Svara Avbryt
Close