1 svar
66 visningar
mekatronik 160
Postad: 27 dec 2021 20:48

Ingenjörs etik - Automatisering av jobb

Hej, jag skall skriva en etisk text om automatisering av jobb. Detta var uppgiften vi fick; 

Mekatroniska system används ofta för att förenkla vår tillvaro i hemmet och på arbetet. I takt med att utvecklingen går framåt finns det dock farhågor om olika risker med automatiserade system, till exempel kring allmänhetens integritet och att de kan leda till arbetslöshet. Vilka arbetsuppgifter bör automatiseras?

Det jag inte vet är hur jag skall lägga upp texten (struktur mässigt), de två första delarna var lite enklare eftersom vi bara skulle beskriva fallet och det har jag gjort enligt följande bild:

Den tredje delen är då etisk värdering och den fjärde är reflektion och beslut, det är den tredje delen som jag inte riktigt förstår hur jag skall skriva. Vi har fått dessa instruktioner men jag vet inte hur jag skall tyda det riktigt:

Själva innehållet har jag inga problem med att hitta, har väldigt mycket information redan. Mitt problem är att jag inte riktigt vet vad det är jag skall göra en etisk värdering på. När jag ser detta är min tanke att jag skall göra två rubriker, en med "utilitarism" och en med "pliktetik" för att skriva texten under de. Men jag vet inte riktigt hur det är jag skall göra. Någon som kanske gjort en liknande uppgift eller har en tanke?

cforsberg 44
Postad: 16 jan 12:15

Kan inte uttala mig om detta, mer än att bidra med en reflektion.

Det finns ju lite två kanske olika utgångspunkter när man designar och automatiserar - den ena kanske man förenklat kan säga går ut på att faktorisera bort de mänskliga momenten överhuvudtaget, men den andra mer kanske kan ha utgångspunkten i att designa teknik så att kombinationen teknik/människa får en ökad produktivitet, dvs. designa teknikutveckling med utgångspunkt från människan i kombination med teknik.

Mycket teknik designas ju utifrån att helt eliminera mänsklig inblandning och ta bort behovet av denna - antar det är det som kritiken grundar sig i.
Jag tror man i flera fall kan ha både två, men vill man ta det andra perspektivet enbart kan man ju hävda att det borde finnas fler mål när det gäller teknikdesign än att eliminera människan.

Svara Avbryt
Close