1 svar
22 visningar
naturarecheck 1031
Postad: 9 mar 12:02

Initiering transkription

Frågan lyder:

Beskriv hur transkriptionen startar, använd följande begrepp:

Promotor, transkriptionsstart, TATA-box, transkriptionsfaktorer, RNA-polymeras

Mitt svar: Transkriptionsfaktorer får en signal och binder till promotorn. Detta attraherar RNA-polymeras till sig. Promotorn hos eukaryota celler kallas ofta TATA-box eftersom den består av tymin och adenin.  Det finns repressorer och aktivatorer uppströms från promotorn som proteiner binder till. Antingen underlättas transkriptionen för RNA-polymeras när proteiner binder in eller försvåras den. Det finns även enhancers som ämnen kan binda till vilket underlättar transkriptionen. Enhancers kan befinna sig långt uppströms från promotorn. 

Jag undrar: Hur kan man utveckla detta och vad är transkriptionsstart?

mag1 8904
Postad: 10 mar 11:28

Vad hittar du när du söker på transkriptionsstart? Söker du på engelska får du fler träffar, som vanligt.

Hur pass utförligt behöver du besvara frågan? Det blir ganska stor skillnad vilka detaljer som krävs om det t.ex. motsvarar en 2p fråga på en tenta eller en inlämningsuppgift.

 

Din beskrivning av promotorn är för begränsad, det är ett större begrepp. Och TATA-boxen är inte samma som promotorn. Sambandet mellan FT-promotor-polymeras kan du utveckla.

Uppgiften var att beskriva "hur transkriptionen startar", startande delen saknas, och du kan utveckla "hur" och "vilka faktorer/händelser" som leder till detta.

Svara Avbryt
Close