1 svar
50 visningar
Charles A. Magnussen är nöjd med hjälpen
Charles A. Magnussen 65
Postad: 2 jun 2021 07:56

Injektion av kortisol

Om vi tänker oss att man får en injektion av kortison/kortisol (en glukokortikoid) i en inflammerad ledd. Vilken aspekt av glukokortikoidernas funktion utnyttjar mann då? Om man i stället kunde ta kortisonen som en tablett, varför är det trots allt bättre att tillföra läkemedlet lokalt i kroppen och inte överallt?

mag1 Online 5251
Postad: 2 jun 2021 10:28
Charles A. Magnussen skrev:

Om vi tänker oss att man får en injektion av kortison/kortisol (en glukokortikoid) i en inflammerad ledd. Vilken aspekt av glukokortikoidernas funktion utnyttjar mann då?

Kortisol är det verksamma hormonet i människan (kortison som inte verkar som hormon bildas när kortisolen oxideras som en del i inaktiveringen/nedbrytningen). "-ol" ändelsen i kortisol anger att det är en hydroxigrupp, som sedan oxideras till en keton "-on" i kortison. När det ges till som läkemedel brukar det kallas hydrokortison, vilket är det samma som kortisol, hydro- anger att det är en alkohol - lite förvirrande men så är det.

Den tänkta leden är inflammerad, så vilken effekt har kortisol på inflammation?

 

 

Om man i stället kunde ta kortisonen som en tablett, varför är det trots allt bättre att tillföra läkemedlet lokalt i kroppen och inte överallt?

Svaret på denna fråga har flera delar. Dels finns det inget syfte att behandla hela kroppen (som det blir med tabletter) om inflammationen är begränsad till en led. Sedan påverkar glukokortikoider, mer specifikt kortisol fler saker samtidigt, inte bara inflammation...

Svara Avbryt
Close