4 svar
54 visningar
Pluggc 130
Postad: 23 mar 2020

Inledning till vetenskaplig text

Hej, jag ska skriva en vetenskaplig text om framtagande av vaccin och undrar om denna inledning ser bra ut. Jag har varit väldigt osäker på hur jag ska skriva och vad så lite hjälp med skulle uppskattas enormt!

Inledningen:

Under flera år har det varit många sjukdomar som härjat som inte kunnat bekämpas. Det var sjukdomar som smittkoppor och mässling, som dödade flera miljoner människor runt om i världen. Detta på grund av att inget bekämpningsmedel hade uppfunnits. Men år 1796 uppfann Edward Jenner det som idag kallas för vaccinet. 

   Vaccin är försvagade eller avdödade bakterier/virus som sprutas in i kroppen. Det medför att immunförsvaret reagerar på vaccinet och skapar ett minne av det. Och sedan kommer det att reagera mycket snabbare och starkare än det annars skulle ha gjort, när det möter den riktiga, levande bakterien eller viruset. Om vaccinet lyckas kommer immunförsvaret att reagera så starkt och snabbt att inkräktaren besegras innan kroppen ens hinner märka av sjukdomen. 

Dock uppkommer det ständigt nya bakterier och virus vilket gör att nya vaccin kontinuerligt måste tillverkas.

Affe Jkpg 6668
Postad: 23 mar 2020

Detta på grund av att inget bekämpningsmedel hade uppfunnits.

När du skriver "bekämpningsmedel" tänker jag på t.ex. kemiska substanser mot insekter.

Pluggc 130
Postad: 23 mar 2020

Ja, det är sant. Men hmm vad annars kan man skriva?

Affe Jkpg 6668
Postad: 23 mar 2020

läkemedel, medicin

Affe Jkpg 6668
Postad: 23 mar 2020

Det medför att immunförsvaret reagerar på vaccinet och skapar ett minne av det. Och sedan kommer det att reagera mycket snabbare och starkare än det annars skulle ha gjort, när det möter den riktiga, levande bakterien eller viruset.

Det medför att immunförsvaret reagerar på vaccinet och skapar bestående antikroppar. Sedan kommer kroppen reagera mycket snabbare och starkare än det annars skulle ha gjort, när kroppen möter bakterien eller viruset nästa gång.

Svara Avbryt
Close