1 svar
79 visningar
Lion 293
Postad: 20 apr 2022 09:02 Redigerad: 20 apr 2022 09:04

Interferens

 

Kan någon förklara vad jag ska göra? Jag fattar inte hur det kommer sig att ljuset interfererar?  Och vad menar de med skiktets tjocklek. Jag har ritat en bild här men kan ärligt talat inte komma vidare! 

Facit:

 

haraldfreij 1315
Postad: 20 apr 2022 10:48

Är du med på hur uppställningen ser ut? Du har två glasskivor med ett tunnt luftsskikt emellan. Skiktets tjocklek (dd) är alltså hur långt det är mellan glasskivorna.

Ljuset går genom skiva ett och genom luftsskiktet. Därefter kommer en del av ljuset gå vidare genom glasskiva två, medan en del reflekteras tillbaka genom luftspalten. Av det som reflekteras kommer en del reflekteras igen i den första skivan, och sen gå ut genom skiva två. Du har nu två olika ljusstrålar: en som gått raka vägen och alltså passerat luftspalten en gång, och en som fram, tillbaka och fram igen, och alltså passerat luftspalten 3 gånger. Om de är i fas så får du konstruktiv interferens, om de är i motfas kommer du få destruktiv interferens. Skillnaden i väg Δs=3d-d=2d\Delta s=3d-d=2d.

När man flyttar ena glasskivan ökar dd, och därmed Δs\Delta s, och då kommer det växla mellan konstruktiv och destruktiv interferens. Din uppgift är att räkna ut hur mycket dd ökat, om du gått från konstruktiv -> destruktiv -> konstruktiv -> desturktiv -> konstruktiv -> destruktiv interferens.

Svara Avbryt
Close