3 svar
319 visningar
limalime 219
Postad: 1 nov 2021 12:06

Intermediärer

Hej!

Av vad jag har läst på internet så är intermediärer "kortlivade samt instabila molekyler. Och är därför mycket reaktiva." I en reaktionskoordinat så har även intermediärer "ett lokalt energiminimum och har därav längre energi än andra, liknande tillstånd."

Men jag förstår inte riktigt..? Har inte intermediäreren hög energi då den är instabil och vill därför reagera vidare och inte "leva längre". Och vad menar man med att den har "längre energi än andra, liknande tillstånd" ? - vilka tillstånd syftar man på? 

Tack på förhand! :)

Man menar nog att det kan bildas flera olika intermediärer, men det som bildas är det som kräver minst energi att bilda.

limalime 219
Postad: 1 nov 2021 14:16

Alltså de som bildas kräver minst energi jämfört med de andra i en reaktionskoordinat (dvs me reaktanter, produkter, övergångstillstånd samt aktiverings komplex) ?

 

Ytterligare en fråga: är aktiveringskomplex och övergångstillstånd samma sak?

Det aktiveringskomplex som bildas är det som kräver minst energi att bilda, men komplexet har fortfarande högre energi än både reaktanter och produkter. Beroende på vilket komplex som bildas så blir ”energibarriären” olika hög i ett energidiagram.

Svara Avbryt
Close