2 svar
54 visningar
Qetsiyah är nöjd med hjälpen!
Qetsiyah 605
Postad: 6 dec 2018

Intressant ingång?

Hej, jag ska göra detta:

Syftet med det här arbetet är att undersöka om August Strindberg (dramat ”Fröken Julie”) och Henrik Ibsens (dramat ”Ett Dukehjem”) samtida kvinnliga författare, hade liknande uppfattningar om familjerelationer och rättigheter som de hade. De teman/motiv och teser som Strindberg och Ibsen hade och drev, och det mottagande i den tidens press de fick (skandal och sensation!), var kraftfullt. Innehållet i dramerna diskuterades runt om i världen. Vad ansåg de svenska samtida kvinnliga författarna?

Och det känns som en gigantisk djungel av information och perspektiv så jag vet inte var jag ska börja. Har någon någon intressant ingång på det?

Tja, först får du ta reda på vilka uppfattningar om familjerelationer och rättigheter (sic) som Strindberg och Ibsen hade. Både vad de uttryckte i sina böcker och vad de uttryckte i intervjuer/dagböcker/dyl.

Sen får du ta fram en lista på samtida kvinnliga författare (här är det oklart om det skall vara författare från hela världen, men det får man nog förutsätta). Det här blir kanske en lång lista och hur du skall välja ut vilka du skall jämföra med är oklart (du kan ju inte gärna jämföra alla om det är väldigt många). Det jobbigaste är nog att hitta information om alla dessa författares uppfattningar om familjerelationer och rättigheter (sic).

Låter som ett stort projekt. Hur många månader har du på dig?

Eller så vill de bara att du skall hitta artiklar som redan gjort dessa jämförelser som du sedan kan citera. Det är nog ett lite mindre projekt. Men med all faktakontroll av alla artiklar blir det ändå rätt stort och du får ett problem med att sålla bort artiklar som är vinklade av politiska anledningar.

I vilket fall, ett spännande projekt! Hoppas att du kan lägga upp resultater (efter det har lämnats in och bedömts) så vi kan läsa det.

Lycka till!

SvanteR 1519
Postad: 7 dec 2018

Du kan ju börja här:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=2920612

Titta sedan på Wikipedia om Ibsens pjäs Ett dockhem och om Strindbergs novell med samma namn.

Om du vill hitta namn på samtida kvinnliga författare kan du börja här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Åttiotalet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nittiotalet

Sedan får du leta vidare för att hitta vad de tyckte om Strindberg/Ibsen. 

Svara Avbryt
Close