2 svar
740 visningar
ainotnA är nöjd med hjälpen
ainotnA 53 – Fd. Medlem
Postad: 1 okt 2017 17:45 Redigerad: 1 okt 2017 17:46

Isoton lösning

Då en potatisbit läggs i en isoton lösning kommer lika mycket vatten strömma in som ut ur cellen. I en laboration observerades potatisbiten var 20:e minut starvikten var lika med slutvikten efter 60 min. Men vid 20 och 40 min vägde potatisbiten lite mer, hur kan man förklara det? beror det på en felkälla som att potatisbiten inte torkades av noggrannt eller att det just då hade strömmat in vatten i potatisbiten?

Tack på förhand!

Vad innebär ”lite mer”? Om det är en liten skillnad skulle det kunna bero på det du skriver om torkningen, men om det är en större skillnad kan det hända att lösningen trots allt inte var isoton. Jag antar att ni faktiskt inte mätte koncentrationen i potatisen utan antog att den hade ett visst värde?

fröken Anna 2 – Fd. Medlem
Postad: 17 mar 2021 17:01

En isoton (vatten)lösning ger inget nettoflöde att vatten ut ur eller in i cellen - den är osmotiskt neutral

Exempel: Fysiologisk koksaltlösning är vatten med 0,9% koksalt (NaCl). Denna salthalt ger en isoton lösning för alla däggdjursceller så vitt jag vet (men alldeles säkert människa och de vanliga husdjursarterna) och det är därför den används i ögondusch, sårtvätt och dropp - för att den inte skadar cellerna.

Växters celler kan kräva en helt annan salthalt på lösningen för att den ska vara isoton i förhållande till den cellen, och det kan även variera beroende på typ av cell och tid på året. Exempel: Efter några års labbande  med gymnasieelever har vi lärt oss att 0,9% saltlösning är hypoton i förhållande till cellerna i lagrad potatis men kan vara nära isoton i förhållande till cellerna i färskpotatis :-) 

Svara Avbryt
Close