2 svar
42 visningar
Student02 474
Postad: 19 dec 2018

Israel-palestina-konflikten

Hej!

Jag ska skriva om Israel-Palestina-konflikten och skulle kolla upp bakgrundsosaker. Enligt https://www.globalis.se/Konflikter/Palestina grundar sig konflikten i sionismen och judarnas strävan om att få en  Nationalstat. De nämner inget om gamla testamentet etc. 

Enligt https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forenklat-om-palestinakonflikten däremot så säger de att  konflikten grundar sig i gamla testamentet? Att religionen är orsaken till kriget.

 

vad är rätt och vad är fel? 

Ingendera är rätt eller fel, det är bara olika anledningar. I andra mosebok beskrivs hur Moses leder judarna ut ur Egypten och slaveriet där, för att sedan bosätta sig i Israel, de land judarna fått av Abraham (som både judar och palestinier ser som sin stamfader). Palestinierna anser dock att gud gett landområdet till dem. Islam räknar Abrahams förstfödde son, Ismael, som en av sina stamfäder. Inom judendomen anser man istället Abrahams andra son, Isak, vara stamfadern, eftersom Ismael föddes utanför äktenskapet med Abrahams fru Sara. De har därför olika åsikter kring vem som är guds utvalda son. 

När staten Israel utropades innebar det att stora landområden som tidigare ansetts tillhöra Palestina inkluderades i det nya landet, vilket upprörde många av de boende i området. Krig utbröt nästan omedelbart och många palestinier tvingades fly. Därefter har två krig, sexdagarskriget och Yom Kippurkriget. Dessutom tillkommer många kontroversiella händelser som eldat på konflikten, både från Palestinsk och från Israelisk sida.

Kort sagt: Ingen av anledningarna är fel. Det finns både religiösa och politiska anledningar till konflikten.

Laguna 4994
Postad: 19 dec 2018

Det är antagligen en bra idé att ta med alla relevanta orsaker man hittar. Det hela låter sig ändå inte sammanfattas på en sida.

Svara Avbryt
Close