1 svar
86 visningar
Zenah 2
Postad: 23 mar 18:40 Redigerad: 23 mar 18:48

Jag behöver hjälp med att skriva en debattartikel på A nivå

 


                                                           Stoppa stölden av den palestinska marken

 

Sedan år 1948 har dem palestinska medborgarna fått sin mark beslagtagen av den israeliska regeringen. Bara några små delar av landet är kvar under den palestinska regeringens makt såsom Gazaremsan och vissa delar av västbanken, och som om det inte räcker så planerar den israeliska regeringen att ockupera det som är kvar av den palestinska marken som är under den palestinska regeringens makt.

 

I sin artikel “stoppa stölden av Palestina” publicerad i proletären den 29 juni 2020, skriver Gunnar Olofsson om hur den israeliska regeringen beslagtar mer och mer av den palestinska marken utan att ge dem palestinska medborgarna några rättigheter.

 

Jag har samma åsikter som författaren då jag själv är palestinier och har bott i staden Gaza som ligger i Palestina och sett med egna ögon hur den palestinska befolkningen har det, palestinier måste få sin röst hörd, dem måste få rätten att återvända till Palestina.

 

En grundsten i staten Israels tillkomsthistoria är det berömda brevet från den brittiske utrikes­ministern Arthur Balfour till judarnas inofficielle huvudman i Storbritannien, Walter Rothschild, skriven den 2 november 1917. Brevet offentliggjordes en vecka senare och inne­håller den så kallade Balfourdeklarationen eller Balfours löfte, som i sin tur består av dessa ord:

 

”Regeringen ser med välvilja på en i Palestina ­upp­rättad nationell hemvist för det judiska folket och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den otvetydiga förutsättningen att ­intet må göras som kan inverka ­menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de ­rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”

 

Tack vare detta brev och Storbritannien hjälp, som då ockuperade stora delar av mellanöstern, Storbritannien lämnade Palestina och innan palestinierna hann fira friheten så var sionisterna på plats. 15 maj 1948 utropades staten israel och då utropades krig mot palestinierna, för palestinierna innebar kriget 1948–1949 en katastrof som kallas för al-nakbah. 1948 bodde det mellan 700 000 och 900 000 araber i de områden som senare kom att utgöra Israel. Efter kriget var kanske 160 000 kvar som tvingades att leva under den israeliska regeringens makt. Resten av den palestinska befolkningen hade sökt skydd i flyktingläger utanför Israel, framför allt i Gaza och vissa delar av västbanken, Jordanien, Syrien och Libanon. Det lilla som var kvar under den palestinska staten styrelse blev ockuperat av den israeliska staten under sex dagars kriget den 5 juni 1967. Så hela Palestina och delar av Syrien och Egypten blev ockuperade år 1967 av Israel.

 

År 2005 beslutade Israel att dra ut alla sina styrkor och bosättningar från Gazaremsan. Israel byggde istället en mur runt området och har därmed behållit kontrollen över in- och utförsel av människor och varor. FN anser därför att Gazaremsan fortsatt är under israelisk ockupation.

 

Gazaremsan lider av en 10 år lång blockad, som utarmat området, som har medfört undernäring och onödiga sjukdomar, tack vare att Israel har byggt en mur runt området och har därmed behållit kontrollen över in- och utförsel av människor och varor. Enligt FN så finns risken att Gaza blir obeboelig om läget fortsätter vara så. Gazaremsan är också den mest tätbefolkade staden i hela världen då palestinier rymde från hela landet och bosatte sig i Gaza. Då läget i Gaza inte blir bättre så har palestinier protesterat mot den israeliska staten, och då har demonstrationerna mötts av tårgas, gummikulor och eldgivning. 

 

Israel har brutit mot alla fredsavtal som har gjorts mellan båda staterna. Israel utropade krig mot Gaza 2 gånger under dem senaste 10 åren där mins 5000 personer dog och tusentals skadades. Under kriget i Gaza så brukade människor söka skydd i FN skolor då det ska vara en frizon, men såklart så bröt israel mot alla regler och bombade skolor som var fulla med barn. Under kriget så var ingen trygg, till och med civila människor hus blev bombade utan någon varning. Dessa siffror är bara för dem som blev dödade och skadade under kriget. Här räknas inte alla andra tusentals människor som dog under andra tillfällen såsom enstaka raketskjutningar. 

 

Jag tycker att det är galet att allt det här händer och att israel aldrig får stå till rätta. Problemet är ju att dem har en sorglig historia som har gjort att världen ser dem som offer. Det är ingen hemlighet att majoriteten av israelerna har en judisk tro, och då det är känt sedan innan hur judarna har blivit förföljda så tar alltid israelerna fram det som deras frikort till människors hjärta. Såklart finns det ingen anledning att människor med en judisk tro skulle bli behandlade på detta sätt, men det är inte heller en anledning för att döda andra människor och ockupera deras land. Det som hände med dem gjordes exakt mot palestinier, men ändå anses dem som offer. Det finns diskriminerade minoritetsgrupper överallt i världen, men ändå så är det ingen som har fått rätten att göra det som sionisterna gjorde. Nuförtiden så finns det många olika judiska rörelser som är emot israel och vad staten gör, och dem ställer sig på palestiniernas sida.

 

Hur man försöker vrida och vända på det så är israel en stat med mycket makt, israel är också skyddat av USA, det är därför israel aldrig blir dömt för brotten den gjort mot den palestinska befolkningen. Varje gång någon försöker anklaga israel för dess brott använder sig USA av sin Vetorätt. Så ingen åtala israel för något.

 

Om inte allt det här skulle vara nog för att få människor att öppna ögonen och se problemet med det israel gör, så borde det räcka med att berätta om hur israel tog den palestinska marken, att 15 000 araber blev dödade och 600 000 människor flydde för sina liv. Palestinier som överlevde kriget och berättade krigshistoriker, såg med egna ögon hur israelerna tvingade palestinier att gräva gropar i marken som dem skulle begravas i, dem lät dem gräva sina egna gravar, efter det så sköts dem till döds, sedan fick andra palestinier gräva ner dem.

 

 

Det räcker med att ta upp belfors löfte, ”det står under den otvetydiga förutsättningen att ­intet må göras som kan inverka ­menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de ­rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land”.

Vad av dessa regler följer israel. Dem har brutit mot varenda punkt, jag ser inte att israelerna kom och bosatte sig och levde i fred med palestinier eller att palestinierna har några mänskliga eller religiösa rättigheter, muslimer i huvudstaden får inte utropa för bön längre. Alla avtal bryts.

 

Efter allt det här elände så kommer människor fram till palestinier och undrar varför palestinier och israeler inte kan leva tillsammans och ha fred, eller varför man inte bara dela Palestina i mitten och göra två länder. Om man gör en tvålanslösning så har man då inte friat hela Palestina från ockupation och alla palestinier kan inte återvända, ändå om vi hade gått med på denna lösning som vi faktiskt redan har gjort, men israel bryter mot alla avtal.  Enda lösningen är att Palestina frias, men nu efter nästan hundra år av ockupation känns detta som en dröm som aldrig kommer hända.

 

Palestinier kommer aldrig ge upp, och varje person som har dött eller skadats, alla barn som har haft en orolig barndom, alla palestinier som har förlorat någon de älskar, alla palestinier som sitter fängslade för att de har skyddat sitt land, alla som har tvingats att lämna sina hem och fly för deras liv och leva som flyktingar i andra länder, all den tid som palestinier har fått leva landlösa, allt detta kommer inte att glömmas. om palestinierna inte får rättvisan nu, så kommer dem få det förr eller senare, för att rättvisan kommer komma till slut, och då kan palestinierna leva sin dröm om att få tillbaka deras stulna land. Det är därför det är så viktigt att aldrig sluta prata om Palestina och rätten att återvända, alla måste veta Palestinas historia den får inte glömmas. Sionisterna har ett känt talspråk som lyder “dem äldre dör och de yngre glömmer”, dem trodde att palestinierna skulle glömma deras rätt att återvända och glömma hela deras historia, men det visade sig att dem hade fel då den yngre generation nu gör allt för att få tillbaka sitt land och allt för att hela världen ska veta att vi är stolta palestinier. Vi kommer aldrig glömma, det som hände och vi kommer göra allt som går att göras för att få tillbaka vårt land och att Palestina skrivs på kartan.

0
#PermalänkCiteraRapportera
OmarTaleb37Postad: 21 mar 14:22
Zenah skrev:                                                           Stoppa stölden av den palestinska marken

 

Sedan år 1948 har dem palestinska medborgarna fått sin mark beslagtagen av den israeliska regeringen. Bara några små delar av landet är kvar under den palestinska regeringens makt såsom Gazaremsan och vissa delar av västbanken, och som om det inte räcker så planerar den israeliska regeringen att ockupera det som är kvar av den palestinska marken som är under den palestinska regeringens makt.

 

I sin artikel “stoppa stölden av Palestina” publicerad i proletären den 29 juni 2020, skriver Gunnar Olofsson om hur den israeliska regeringen beslagtar mer och mer av den palestinska marken utan att ge dem palestinska medborgarna några rättigheter.

 

Jag har samma åsikter som författaren då jag själv är palestinier och har bott i staden Gaza som ligger i Palestina och sett med egna ögon hur den palestinska befolkningen har det, palestinier måste få sin röst hörd, dem måste få rätten att återvända till Palestina.

 

En grundsten i staten Israels tillkomsthistoria är det berömda brevet från den brittiske utrikes­ministern Arthur Balfour till judarnas inofficielle huvudman i Storbritannien, Walter Rothschild, skriven den 2 november 1917. Brevet offentliggjordes en vecka senare och inne­håller den så kallade Balfourdeklarationen eller Balfours löfte, som i sin tur består av dessa ord:

 

”Regeringen ser med välvilja på en i Palestina ­upp­rättad nationell hemvist för det judiska folket och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den otvetydiga förutsättningen att ­intet må göras som kan inverka ­menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de ­rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”

 

Tack vare detta brev och Storbritannien hjälp, som då ockuperade stora delar av mellanöstern, Storbritannien lämnade Palestina och innan palestinierna hann fira friheten så var sionisterna på plats. 15 maj 1948 utropades staten israel och då utropades krig mot palestinierna, för palestinierna innebar kriget 1948–1949 en katastrof som kallas för al-nakbah. 1948 bodde det mellan 700 000 och 900 000 araber i de områden som senare kom att utgöra Israel. Efter kriget var kanske 160 000 kvar som tvingades att leva under den israeliska regeringens makt. Resten av den palestinska befolkningen hade sökt skydd i flyktingläger utanför Israel, framför allt i Gaza och vissa delar av västbanken, Jordanien, Syrien och Libanon. Det lilla som var kvar under den palestinska staten styrelse blev ockuperat av den israeliska staten under sex dagars kriget den 5 juni 1967. Så hela Palestina och delar av Syrien och Egypten blev ockuperade år 1967 av Israel.

 

År 2005 beslutade Israel att dra ut alla sina styrkor och bosättningar från Gazaremsan. Israel byggde istället en mur runt området och har därmed behållit kontrollen över in- och utförsel av människor och varor. FN anser därför att Gazaremsan fortsatt är under israelisk ockupation.

 

Gazaremsan lider av en 10 år lång blockad, som utarmat området, som har medfört undernäring och onödiga sjukdomar, tack vare att Israel har byggt en mur runt området och har därmed behållit kontrollen över in- och utförsel av människor och varor. Enligt FN så finns risken att Gaza blir obeboelig om läget fortsätter vara så. Gazaremsan är också den mest tätbefolkade staden i hela världen då palestinier rymde från hela landet och bosatte sig i Gaza. Då läget i Gaza inte blir bättre så har palestinier protesterat mot den israeliska staten, och då har demonstrationerna mötts av tårgas, gummikulor och eldgivning. 

 

Israel har brutit mot alla fredsavtal som har gjorts mellan båda staterna. Israel utropade krig mot Gaza 2 gånger under dem senaste 10 åren där mins 5000 personer dog och tusentals skadades. Under kriget i Gaza så brukade människor söka skydd i FN skolor då det ska vara en frizon, men såklart så bröt israel mot alla regler och bombade skolor som var fulla med barn. Under kriget så var ingen trygg, till och med civila människor hus blev bombade utan någon varning. Dessa siffror är bara för dem som blev dödade och skadade under kriget. Här räknas inte alla andra tusentals människor som dog under andra tillfällen såsom enstaka raketskjutningar. 

 

Jag tycker att det är galet att allt det här händer och att israel aldrig får stå till rätta. Problemet är ju att dem har en sorglig historia som har gjort att världen ser dem som offer. Det är ingen hemlighet att majoriteten av israelerna har en judisk tro, och då det är känt sedan innan hur judarna har blivit förföljda så tar alltid israelerna fram det som deras frikort till människors hjärta. Såklart finns det ingen anledning att människor med en judisk tro skulle bli behandlade på detta sätt, men det är inte heller en anledning för att döda andra människor och ockupera deras land. Det som hände med dem gjordes exakt mot palestinier, men ändå anses dem som offer. Det finns diskriminerade minoritetsgrupper överallt i världen, men ändå så är det ingen som har fått rätten att göra det som sionisterna gjorde. Nuförtiden så finns det många olika judiska rörelser som är emot israel och vad staten gör, och dem ställer sig på palestiniernas sida.

 

Hur man försöker vrida och vända på det så är israel en stat med mycket makt, israel är också skyddat av USA, det är därför israel aldrig blir dömt för brotten den gjort mot den palestinska befolkningen. Varje gång någon försöker anklaga israel för dess brott använder sig USA av sin Vetorätt. Så ingen åtala israel för något.

 

Om inte allt det här skulle vara nog för att få människor att öppna ögonen och se problemet med det israel gör, så borde det räcka med att berätta om hur israel tog den palestinska marken, att 15 000 araber blev dödade och 600 000 människor flydde för sina liv. Palestinier som överlevde kriget och berättade krigshistoriker, såg med egna ögon hur israelerna tvingade palestinier att gräva gropar i marken som dem skulle begravas i, dem lät dem gräva sina egna gravar, efter det så sköts dem till döds, sedan fick andra palestinier gräva ner dem.

 

 

Det räcker med att ta upp belfors löfte, ”det står under den otvetydiga förutsättningen att ­intet må göras som kan inverka ­menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de ­rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land”.

Vad av dessa regler följer israel. Dem har brutit mot varenda punkt, jag ser inte att israelerna kom och bosatte sig och levde i fred med palestinier eller att palestinierna har några mänskliga eller religiösa rättigheter, muslimer i huvudstaden får inte utropa för bön längre. Alla avtal bryts.

 

Efter allt det här elände så kommer människor fram till palestinier och undrar varför palestinier och israeler inte kan leva tillsammans och ha fred, eller varför man inte bara dela Palestina i mitten och göra två länder. Om man gör en tvålanslösning så har man då inte friat hela Palestina från ockupation och alla palestinier kan inte återvända, ändå om vi hade gått med på denna lösning som vi faktiskt redan har gjort, men israel bryter mot alla avtal.  Enda lösningen är att Palestina frias, men nu efter nästan hundra år av ockupation känns detta som en dröm som aldrig kommer hända.

 

Palestinier kommer aldrig ge upp, och varje person som har dött eller skadats, alla barn som har haft en orolig barndom, alla palestinier som har förlorat någon de älskar, alla palestinier som sitter fängslade för att de har skyddat sitt land, alla som har tvingats att lämna sina hem och fly för deras liv och leva som flyktingar i andra länder, all den tid som palestinier har fått leva landlösa, allt detta kommer inte att glömmas. om palestinierna inte får rättvisan nu, så kommer dem få det förr eller senare, för att rättvisan kommer komma till slut, och då kan palestinierna leva sin dröm om att få tillbaka deras stulna land. Det är därför det är så viktigt att aldrig sluta prata om Palestina och rätten att återvända, alla måste veta Palestinas historia den får inte glömmas. Sionisterna har ett känt talspråk som lyder “dem äldre dör och de yngre glömmer”, dem trodde att palestinierna skulle glömma deras rätt att återvända och glömma hela deras historia, men det visade sig att dem hade fel då den yngre generation nu gör allt för att få tillbaka sitt land och allt för att hela världen ska veta att vi är stolta palestinier. Vi kommer aldrig glömma, det som hände och vi kommer göra allt som går att göras för att få tillbaka vårt land och att Palestina skrivs på kartan.

Det är inte tillåtet att ha flera trådar om samma fråga, eftersom det kan orsaka dubbelarbete och förvirring. Diskussionen fortsätter i den andra tråden, och denna tråd låses. /moderator 

Tråden är låst för fler inlägg

Close