2 svar
31 visningar
saralarsson05 17
Postad: 9 okt 17:56 Redigerad: 9 okt 19:22

Jag behöver hjälp med en soliditet fråga - Företagsekonomi 2

. Vad är soliditet och förklara varför det är bättre för ett företag att ha en soliditet på 50 % än på 5 %?


Tråd flyttad från >Övriga diskussioner > Om skolan till >Ekonomi > Gymnasium. /Smutstvätt, moderator 

mekatronik 398
Postad: 9 okt 18:37

En hög (men inte för hög) soliditet är oftast ett tecken på god betalningsförmåga. Ett företag med en rimlig mängd skulder är ett tecken på att företaget har god ekonomi. Det behöver ju såklart inte vara så att man måste ha hög soliditet för att företaget skall ha en god ekonomi, men generellt sätt så brukar företag finansieras med lån och eget kapital.

Maria V 61
Postad: 10 okt 19:06

Hej saralarsson05,

Vid beräkning av soliditet sätter man det egna kapitalet i förhållande till det totala kapitalet. På så vis ser man hur stor andel av det totala kapitalet som är eget kapital. 

Man kan tänka så här när man skall förklara soliditet:

När man tänker på något som är solid så brukar man tänka att det är något som är stabilt och som står stadigt. Kanske en stadig grund till ett hus. Då kanske man säger att "huset har en solid grund för den är gjort av betong". Så kan man även tänka med företaget. Om ett företag har en större andel av sina tillgångar finansierade genom ägarnas eget kapital så lägger det en stabilare grund än om tillgångarna är till större delen finansierade med t.ex lån. Företaget blir på så vis mer stabilt och inte lika beroende av omvärlden. Samtidigt är eget kapital ett dyrt sätt att finansiera företagens tillgångar på då ägarnas krav på avkastning på det egna kapitalet ofta är högre än räntan på banklån. Således blir det en balansgång mellan dessa båda sätten att finansiera sina tillgångar på. Stabilt och bra, men dyrt, att finansierat med eget kapital. Lite mindre stabilt, men ofta billigare, att finansiera med lån. 

Maria V

Svara Avbryt
Close