1 svar
16 visningar
ameliamattsson 3
Postad: 27 apr 18:10 Redigerad: 27 apr 18:24

Jag har en fördjupnings uppgift om samhällskunskap och geografi.

Jag har kollat upp Somalias statistik i rent vatten, barndödlighet och levnads ålder. Jag ska sedan utifrån detta resonera och förklara sambandet mellan dessa tre punkter. Somalia har 52,5% rent vatten, 117 per 1000 levande (barnadödlighet) och 14,5% grundskolegång. 

Detta är vad jag skrivit än så länge. 

Endast 52,5 % av befolkning har tillgång till rent vatten. Det betyder då att 47,5% får dricka smutsigt vatten. Vatten är en förutsättning för oss människor för att vi ska kunna överleva. En människa kan leva utan vatten i endast få dagar. Om du är utan vatten för länge blir du uttorkad. När en människa dricker smutsigt vatten får man i sig många bakterier vilket gör att du kan få sjukdomar eller virus. Om då en gravid kvinna dricker smutsigt vatten och får i sig alla dessa bakterier så får även fostret i sig bakterierna. Detta gör att  fostret också blir sjuk och har svårare att överleva eftersom dem är mycket mer känsliga än vad en vuxen människa är. Detta kan vara en av anledningarna till att barnadödligheten i Somalia är 117 av 1000 levande.  
Jag tycker att Somalia borde satsa på att få rent dricksvatten. Om alla i landet har tillgång till rent vatten så skulle det leda till att fler överlever. Sjukdomarna skulle bli färre i landet och många skulle inte bli så sjuka eftersom de då inte får i sig bakterierna som finns i det smutsiga vattnet. Dessutom skulle de gynna dem små barnen eftersom att dem har större chans att överleva om dem får i sig rent dricksvatten. Då hade dem kanske orkar gå till skolan och får en utbildning. I Somalia har bara 14,5% tillgång till en grundskolegång. En av anledningarna kan vara att så många är uttorkade och sjuka eftersom dem får i sig det smutsiga vattnet. En annan anledning kan vara att många barn har det långt till skolan och inte har en chans att ta sig ditt. Om man skulle satsa på att fler barn skulle ha en chans till en grundskolegång så skulle det gynna hela landet i framtiden. Läs och skrivkunnigheten hade ökat i landet vilket hade gjort att fler skulle kunna skaffa jobb och arbeta.

Jag undrar nu om någon kan hjälpa mig att resonera mer eller om detta är bra. Eller om någon vill hjälpa mig med att förbättra texten. Ge alla tips ni har!!!!


Tråd flyttad från Fler ämnen > Andra ämnen till Samhällsorientering > Samhällskunskap. /Smutstvätt, moderator 

Laguna 14535
Postad: 27 apr 18:37

Kan du läsa dig till varför inte vattnet är rent? (Jag själv har ingen aning.)

En anledning till att det är svårt att ordna rent vatten och andra ordnade förhållanden i Somalia är nog att landet är uppdelat i små regioner som styrs av enskilda klaner och att centralregeringen inte har något att säga till om, men även detta vet jag ganska lite om.

Det bor många somalier i Sverige, du kanske kan hitta någon som kan berätta hur det är.

Svara Avbryt
Close