1 svar
123 visningar
Sef alkhafaji är nöjd med hjälpen
Sef alkhafaji 43
Postad: 15 sep 2022 21:44

Jag ska börja på gymnasium nästa år

Jag vill gå in på ekonomi ekonomi och jag är rädd att jag inte har tillräckligt med merit eller att jag behöver gå på ett dåligt gymnasium. 

Vilket gymnasium är bra för ekonomi ekonomi och hur mycket merit behöver jag ha?

jag har typ bara E föratt jag inte pluggade ordentligt och jag vill veta om jag kan höja mig till typ alla C och vissa B bara på ett år om jag pluggar hårt? är det möjligt eller inte tror ni?

jag vill också veta hur jag ska utveckla mina svar på frågor jag vet inte hur jag ska utveckla mina svar. 

Hjälp snälla!

Lobbe 263
Postad: 15 sep 2022 23:38 Redigerad: 15 sep 2022 23:44

Jag skulle först tipsa att inte stressa mycket. Det är möjligt att höja sina betyg om du verkligen tar i och nationella proven är bra för att göra det i matematik, NO, SO, svenska och engelska. Om du känner att du kanske behöver extra hjälp så kan du alltid fråga lärarna.

Läs vilka kunskapkrav uppgifterna handlar så att du får en bättre bild om vad du ska fokusera på och plugga till prov dagen du får reda om dem. Att utveckla svar krävs att man fördjuper och breddar dem lite extra genom att ha fler detaljer och flera perspektiv, men håll dig fortfarande till ämnet. Motivera alltid vid resonemangsfrågor och skriv i flera led. Exempel på flera led: Det här leder till... som i sin tur bidrar till...

När det kommer till gymnasieskolan, så är det bäst att fråga SYV om hjälp och kanske elever som går på de skolor som du är intresserad av. Missa också inte öppet husen eftersom de ger dig en inblick i hur skolan ser ut, det är bättre att gå på för många än för få. Du kan också fråga SYV om att få vara med en dag i någon gymnasieskola och delta i lektionerna.

Meriten varierar beroende på skolan och antal ansökare, friskolor tenderar dock att ha högre merit än kommunala skolor men det betyder inte att de måste vara bättre. Du kan ta fram antagningsstatisik för gymnasieprogram i olika gymansieskolor i din kommun från våren och se hur mycket merit det krävs. Meriten som krävs brukar inte ändras mycket under ett år.

Svara Avbryt
Close